Lovas Rozi: "Észre akarom venni, ha lépnem kell"

A Magyar Színház művésze november 14-én Junior Prima Díjjal gazdagodott. Ennek kapcsán kérdezte a Fidelio Lovas Rozit. Lapszemle.

Lovas-Rozi

 

Annak kapcsán, hogy Ruttkai Évától választott idézetet a Junior Prima Díjhoz kapcsolódóan megjelent kiadvány számára elmondta, meghatározó élmény számára egy felvétel, amelyen Ruttkai Éva a Parancsolj velem, tündérkirálynő című önálló estjén az Antonius és Cleopatra egyik monológját adja elő. “Amellett, hogy az előadásmódja őszinte és átütő erejű, különlegesen többrétű, hiszen miközben Cleopatra szövegét mondja, egyben Latinovits Zoltánról is beszél. Személyessé vált számomra a története, a sorsa és a színházról vallott gondolatai” – vallotta a színésznő, akit arról is kérdeztek, előfordult-e már a pályája során, hogy ennyire egybevágott a színpadon mondott szöveg és az élet.

 

“Igen, ha nem is annyira súlyosan, mint Ruttkainál, aki az akkor már halott szerelméről beszélt. Nekem ekkora tragédiát még nem kellett egy az egyben felvinnem a színpadra. De személyes vonatkozások persze már akadtak. A tanítónőben például, amikor tudtam, hogy utoljára játszuk az előadást, egy perc múlva lemegyek a színpadról és soha többé nem lesz az enyém ez a szerep, akkor erre gondoltam az utolsó jelenetben, ami pont arról szólt, hogy kimegyek és többé nem jövök vissza. Ez is valami olyan összecsengés, amitől az embernek megremeg a szíve” – nyilatkozta.

 

 

Arról, hogy az elismerések – köztük a Legígéretesebb pályakezdőnek, illetve A legjobb mellékszereplőnek járó díj a POSZT-on, A legjobb 30 éva alatti fiatal díja - mennyiben jelentenek terhet, Lovas Rozi elárulta: “Szoktam ezen gondolkodni és tény, hogy néha emésztem is magam emiatt, de mégiscsak nagyon jó érzés, ha elismerik a munkánkat, és abban erősít meg, hogy a helyemen vagyok”.

 

A Magyar Színház élén történő váltásról is nyilatkozott: “Nem tudom még, mit várhatunk a változástól, merre halad majd tovább a munka. Amiben biztos vagyok, hogy jelenleg jó úton haladok, és nem szeretném, ha a körülmények leterelnének erről. Észre akarom venni azt is, ha lépnem kell.”

 

süti beállítások módosítása