Ismeretlen Arthur Miller-darabot mutatnak be jövőre Angliában

Arthur Miller The Hook (A horog) című, eredetileg filmnek szánt, eddig soha be nem mutatott darabját tűzi műsorra jövőre a northamptoni Royal & Derngate Színház.

James Dacre, a teátrum művészeti igazgatója hat évvel ezelőtt kezdte el kutatni a "képernyőre szánt színdarab" fennmaradt példányait. Mint a BBC-nek elmondta, bár Miller eredetileg filmes léptékű alkotásnak szánta a darabot, színpadra is közvetlenül "lefordítható".

 

arthur-miller

Arthur Miller


A történet az 1950-es években a New York-i kikötőben virágzó korrupcióról szól: hőse, a dokkmunkás Marty Ferrara szembeszáll a brooklyni kikötői negyedet uraló gengszterekkel és megkenhető hivatalnokokkal. James Dacre szerint Marty Ferrara egyike az amerikai drámaíró "nagy férfialakjainak".

 

Miller az 1950-es évek elején akarta filmre vinni a történetet Elia Kazan producer-rendezővel, de végül ejtették a projektet, mert Hollywoodban arra akarták rávenni, hogy a kommunistákat tegye meg a darab "gonoszaivá". "Elképesztő nyomás volt rajta, hogy hozzáidomuljon a kor politikai klímájához" - mondta Dacre, aki Miller erkölcsi tartásával magyarázta, hogy ragaszkodott az eredeti történethez.


A júniusi northamptoni ősbemutató után a Ron Hutchinson által színre vitt darabot júliusban a liverpooli Everyman Színházban is bemutatják. A két teátrum koprodukciójában megvalósuló premiert nem véletlenül időzítették 2015-re, jövőre ünneplik ugyanis Arthur Miller születésének századik és halálának tízedik évfordulóját.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása