Elveszettek – "Részvételi színházi produkciót” mutat be a Káva

December 2-án lesz a premierje a Mu Színházban a Káva Kulturális Műhely és az AnBlokk Egyesület középiskolásoknak szóló közös darabjának.

Az Elveszettek – A hiányzó pillanat című előadás Luc Boltanski Éjszakák című regénye alapján készült. A hiányzó padtárs című részvételi előadás roma amatőr színészekből, társadalomkutatókból és színész-drámatanárokból álló „társulatának” új előadása ez, mely nem csupán színházi előadás, hanem társadalmi tanulmány. Az alkotók különböző kérdésekre keresték a választ, úgymint: miben áll a civil kurázsi? Mi akadályoz meg, mi tántorít el a közös cselekvéstől?

 

Az alkotók ajánlója:

A kutatáson alapuló részvételi színházi előadás az érdekképviselő és szolidáris társadalmi cselekvés lehetőségeit keresi. A színház nyilvános terében az egyéni és közös cselekvés elakadás-élményeiből kiindulva dolgozzuk fel az intézményekkel szembeni bizalom és bizalmatlanság témáját, az aktivitás és a passzivitás társadalmi jelentéseit. A három helyszínen (Csepel, Miskolc, Pécs) megvalósított folyamatban a résztvevők hangját felerősítő fotós alkotások is születnek, melyeket a színházhoz kapcsolódó sajtókampány reklámoz a városi nyilvánosságban.

 

 

A történet:

A szociológus Luc Boltanksi „Éjszakák” (Nuits) című drámájának második részének átdolgozásával jött létre az „Elveszettek – A hiányzó pillanat” című részvételi színház. A darab története szerint egy fiatalokból álló társaság épp karácsonyra készül egy orvosi rendelő nappalijában, míg kint hatalmas hóvihar tombol. A ház előtt váratlanul menekültek bukkannak fel, akiknek az ünneplők – magától értetődő módon – segíteni szeretnének. A segítségnyújtásban azonban valami akadályozza őket. Ezzel az alaphelyzettel és e helyzet következményeivel foglalkozott a társulat a részvételi színházi produkcióban. 

 

Az alkotók: 

A hiányzó padtárs (AHP) alkalmi társulatát az Anblokk Egyesület és a Káva Kulturális Műhely konzorciumban hozta létre 2012-ben. Ez a társadalmi színházi modell több éves közös munkán, néhány nagyobb kísérleten (Új Néző, A hiányzó padtárs, Emlékezés Drámája) és számos kisebb program tapasztalatain alapul, amelyek eredményeit a Színház és Pedagógia könyvsorozat eddig megjelent hét kötetében publikálta a társulat. A két szervezethez 2012-ben és 2014-ben csatlakoztak azok az amatőr színészek, akik az új előadásban ismét megosztják és megvitatják a témához kapcsolódó saját tapasztalataikat a közönséggel.

 

A módszer:

A program központi elemét adó részvételi színházi játék a közönség korábbi tapasztalatait tudakolva keresi a cselekvés lehetőségeit. A társulat a színház nyilvános terében az egyéni és közös cselekvés elakadás-élményeiből kiindulva dolgozza fel az aktivitás és a passzivitás társadalmi jelentéseit. Az alkotók a részvételi kutatási és a részvételi művészeti formák összekapcsolásával konkrét cselekvési szituációk értelmezésére törekszik, a cselekvési lehetőségeket pedig a kipróbálásuk alapján, a közönség segítségével értékeli.

 

elveszettek m

 

 

Elveszettek – A hiányzó pillanat

Társadalmi részvételi színházi előadás középiskolás fiataloknak és felnőtteknek.

 

Szereplők:

ISABELLE -  Doktor Menu lánya, 18 éves, egyetemista / Csatlós Melinda

MARC - egyetemista, 23 éves, Isabelle barátja / Moczó Róbert

GÉRARD - Marc haverja, forgatókönyvíró, 25 éves / Varga Attila

ÉLÉONORE - Marc húga, 14 éves / Beri Amália

ÉDITH - Doktor Menu felesége / Lakatos Gina/

DR VIDAL - az új állatorvos / Kardos János

MARTHE – ápolónő Kovács Szabina

DR MENU – negyvenes orvos / Takács Gábor

 

Dramaturg, író / Róbert Júlia

Látványtervező / Kiss Gabriella

Rendező / Sereglei András

Kutatók / Horváth Katalin, Oblath Márton

Sajtó / Ránki Júlia

Fotó / Csoszó Gabriella

Film / Tóth Ridovics Máté

Szakmai programvezető / Takács Gábor

Projektvezető / Oblath Márton

 

Bemutató: 2014. december 2. MU Színház

Forrás: MU Színház, Káva Kulturális Műhely

 

süti beállítások módosítása