Meghalt Balikó Tamás

56 éves korában elhunyt Balikó Tamás színházrendező, színművész, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

 balikotamas

 

 

 

Vasárnap este tragikus hirtelenséggel, szívproblémák következtében, Vajszló melletti házában elhunyt Balikó Tamás színművész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház egkori igazgatója - erősítették meg barátai a Pécsi Újságnak.

 

Balikó Tamás 1978-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán tanult Békés András osztályában. 1981-től 1986-ig a Pécsi Nemzeti Színház színészeként munkálkodott. 1987-1990 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát is, ahol Ádám Ottó volt a mestere.

 

1987-1991 között a Madách Színház, a Vígszínház, a Radnóti Miklós Színház, a József Attila Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Pécsi Nemzeti Színház tagjaként dolgozott. 1991-1993 között a Városligeti Labdatér Teátrum művészeti vezetője volt.

 

1993-tól 2011-ig vezette a Pécsi Nemzeti Színházat. Közben 1997 és 2000 között DLA fokozatot szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 2003-2008 között a Nemzeti Színház művészeti tanácsadója. 

 

Az utóbbi esztendőkben - szabadúszóként - számos előadás rendezője és szereplője volt. 

 

"Eljátszva a szavakkal: a „magánérzetem" kifogástalan, a "közérzetem" az már sajnos nem" - nyilatkozta utolsó interjújában, amelyet a Pécsi Újságnak adott. "Azt látom, tapasztalom, hogy elhatalmasodik a kontraszelekció, az értékeink önkéntes elvesztésének gyalázata, s ez a mi szakmánkra, a színház- és filmművészetre sajnos hatványozottan igaz. Mi, középkorúak szomorúan tapasztaljuk azt, ahogy a színház elveszti a becsületét, társadalmi rangját. Kortársaimmal együtt próbálunk megmaradni ugyan, de az utánunk jövők, a fiatalabb nemzedékek sajnos - annak ellenére, hogy hihetetlen tehetségesek- felőrlődnek, mert nagy részük reménytelen helyzetben van. Látjuk, miként szívódik fel a tehetség a semmibe, hogyan uralkodik el a sekélyes celebvilág, a semmiről sem szólás a televíziókban, hogyan züllik le az igazmondás művészete teleregényekké, s születnek alkotások helyett paródiák. Zárnak be a színházak, maradnak a forgatókönyvek fogságában filmek, amiknek meg kellene születniük" - fogalmazott Balikó Tamás.

 

 

Díjai:

Az Európai Színháztalálkozó legjobb rendezés díja (1989)

A Magyar Művészetért Alapítvány díja (1990) 

Az Országos Színházi Találkozó legjobb rendezés díja (1990) 

Dömötör-díj (2012)

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása