Több millió dollárt ért a Gyáva Oroszlán jelmeze

Több mint hárommillió dollárért kelt el az Óz, a csodák csodája című film eredeti oroszlánjelmeze egy New York-i árverésen,  ahol több más, filmes relikvia is gazdára talált.

oz lion1

 

3,07 millió dollárért, vagyis több mint 755 millió forintot ért új tulajdonosának az az oroszlánjelmez, amelyben a néhai Bert Lahr visel a Gyáva Oroszlán megformálójaként  az 1939-es klasszikus musical-filmben, az Óz, a csodák csodájában. Az "oroszlánbőr" a Bonhams aukciósház hollywoodi relikviákat felvonultató hétfői árverésén cserélt gazdát.

 

Az MGM jelmeztervezője, Gilbert Adrian számára 1938-ban az egyetlen megoldás, hogy élethű jelmezt készítsen az volt, hogy eredeti orsoszlánszőrmét használ. A munkája során azonban rájött, hogy a rendelkezésére álló szőrmék mind eltérő színűek és mintázatúak, így nem tud belőlük több, egyforma kosztümöt készíteni, amelyeket forgatás során váltani lehet.

 

Ezért a Hollywoodban bevett szokással ellentétben, hogy az eredeti jelmezt csupán egy-két kulcsjelenethez használják, Bert Lahr 12 jelenetben öltötte magára a Gyáva Oroszlán kösztümjét – többek ez teszi még értékesebbé a hét elején elárverezett darabot.

 

A jelmez több mint negyven kilós, és a forgatás során használt stúdióvilágítás mellett már-már elviselhetetlen volt benne játszani, annyira melegített. Egy-egy forgatási nap végére a kosztüm csurom víz volt, hiszen Lahr nem meglepő módon beleizzadt, az Óz stábjából két főnek pedig csak az volt a feladata, hogy a jelmezt másnapra megszárítsa és rendbe szedje, hogy a színész ismét magára ölthesse.

 

A jelmez okozta nehézségek ellenére Berth Lahr nagyon élvezte a szerepet, sőt a Gyáva Oroszlán vicces karakterét ős maga alakította ki, gyakran rögtönzött szövegekkel, jelenetekkel. Illetve ő az egyetlen szereplő a filmben, akinek két szóló száma is van: az "If I Only Had the Nerve", amelyet azután énekel el, hogy találkozik Dorothy-val, a Madárijesztővel és a Bádogemberrel az erdőben, illetve az "If I Were King of the Forest", amely akkor hangzik el, amikor a társaság arra vár, hogy bebocsátást nyerjen Ózhoz.

 

 

A Gyáva Oroszlánnak, vagyis Berth Lahrnak a magyar szinkronváltozatok során olyan népszerű művészek kölcsönözték a hangjukat, mint Márkus László, Haumann Péter és Reviczky Gábor.

 

Az Óz-beli oroszlán kosztümjét licitre bocsátó James Comisar szóvivője elárulta, hogy a musicalfilmben azért egy tartalék oroszlánjelmezt is használtak, amely majdnem egymillió dollárért cserélt gazdát egy néhány évvel ezelőtti licitben. James Comisar főleg a televíziós televíziós emléktárgyakat, egyebek mellett az I Love Lucy és a Lost című sorozatok relikviáit gyűjti. Az oroszlánjelmez eladásából befolyt összeget kollekciójának bemutatására kívánja fordítani.

 

L. Frank Baum meseregényének filmváltozata hozta meg a Dorothyt alakító, 17 éves Judy Garland számára a hírnevet. Partnerei a musical-filmben Ray Bolger, Bert Larh és Jack Haley, vagyis a Madárijesztő, a Gyáva Oroszlán és a Bádogember voltak. A történetből több rendezőváltás után végül Victor Fleming készített filmet.

 

1939-ban az Óz, a csodák csodája hat kategóriában is esélyes volt az Oscar-díjra, többek közt a legjobb filmnek járó szobrocskára. Végül a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene kategóriákban diadalmaskodott. 1939-ben egyébként az Amerikai Filmakadémia legjobb filmnek járó díját az Elfújta a szél kapta.

 

oz lion2
A hétfői aukción az Óz a csodák csodája oroszlánjelmeze mellett a Casablanca egyik zongorája is új gazdára talált. Az 1942-ben készült filmben megszólaló hangszerért 3,4 millió dollárt, nagyjából 836 millió forintot fizetett egy neve elhallgatását kérő vásárló.


A Dooley Wilson által alakított Sam ezen a zongorán játszotta az As Time Goes By című számot az Oscar-díjjal jutalmazott második világháborús szerelmi történet egyik híres jelenetében. A forgatáshoz két zongorát használtak, ám a Bonhams szerint a most elkelt hangszer látható többször a filmben. A másik zongora két évvel ezelőtt cserélt gazdát 602 ezer 500 dollárért a Sotheby's New York-i árverésén.

 

Forrás:MTI, bonhams.com Fotó: oz.wikia.com

 

 

süti beállítások módosítása