Ingyen kultúra? A remény színháza? - Konferencia és workshop a Jurányiban

December 5-én és 6-án a Heinrich-Böll-Stiftung a Kortárs Drámafesztivállal együttműködésben workshopokkal kiegészített nemzetközi konferenciát tart a Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorházban Ingyen kultúra? A remény színháza? Mitológia és valóság címmel.

Az kétnapos konferencia 4 részből áll: december 5-én délelőtt két panelbeszélgetés zajlik nemzetközi résztvevőkkel, délután Ulf Schmidt workshopján vehetnek részt az érdeklődők, illetve december 6-án pedig a Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak egysége tart előadás prezentációval egybekötött workshopot. A részvétel valamennyi rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


December 5-én a délelőtti első panel témája: kultúrateremtés önfenntartó módon. A bevezető előadást Mario Husten, a berlini Holzmarkt cooperative elnöke tartja az önfenntartó kultúrateremtésről és kulturális működésről. Előadásának fő kérdései: „A kultúrában az önfenntartás lehet a jövő, az egyetlen járható út? Az önfenntartás csak egy jó kifogás a politika számára, hogy teljesen kivonuljon a kultúra finanszírozásából?” Az előadást követő beszélgetésben Anestis Azas, Bogdán Zenkő, Mary Aniella Petersen és Szabó György számolnak be tapasztalataikról a témában.

 

szocipoly ea 02 domolky daniel WEB 059

Szociopoly (fotó: Dömölky Dániel)


Ezt követi az Egy új színház reménye vagy A remény színháza? című panel, melynek alapfeltevése, hogy Európa és a világ paradigmaváltáson megy keresztül. Etikai válság van, melyben a különböző kultúrák és emberek tartanak egymástól, holott állandóan egymással érintkeznek. Megoldás lehet-e a korábbi, radikálisabb, nemzeti modell, vagy itt az idő, hogy a művészetben és a mindennapokban is átfogóbb módon értsük meg egymást. A beszélgetés résztvevői: Kozma András, Pintér Béla, Florian Malzacher, Stephanie Junge és Gáspár Ildikó lesznek.


A december 5-i programot délután Ulf Schmidt workshopja zárja, ahol a résztvevők (magyar színházak sajtósai, PR-osai, közönségkapcsolati munkatársai) megismerkedhetnek a digitális média és a web 2.0 nyújtotta promóciós lehetőségekkel a művészet világában. December 6-án a Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak Egységének workshopján pedig egy új műfajjal ismerkedhetnek meg a fesztivál külföldi vendégei: az általuk kifejlesztett Szociopoly elnevezésű interaktív színházi társasjátékkal. A jelenlévők kipróbálhatják az előadás alapját képező eredeti játékot, részletet láthatnak az előadásból, és hallhatják az alkotók tapasztalatait, melyet a színházi társasjátékkülönböző korú és szociális helyzetű csoportokkal való eljátszása során szereztek.

 

A konferencia nyelve: magyar/angol (szinkrontolmáccsal)
A részvétel ingyenes, a jelentkezés ajánlott: kdf2014.konferencia@gmail.com

 

 

süti beállítások módosítása