Pintér-darab Miskolcon - Három bemutatót is tartanak

Egy békebeli szerelmes mese, egy klasszikus-folklorisztikus, zenés szenvedélytörténet, és egy modern 3D-s technikával illusztrált mesebeszéd várja decemberben a Miskolci Nemzeti Színház felnőtt és gyermek közönségét.

 

A miskolci színház ajánlója:

 

December 5-én este László Miklós vígjátékát, az Illatszertárt mutatják be a Nagyszínházban látványos díszletek között (Cziegler Balázs tervei alapján),

amely egy békebeli illatszertár üzletet varázsol elénk.

 

A történet rámutat arra, hogy a szerelem cudarul nehéz dolog. Főleg, ha szerelmünkkel csak leveleken keresztül tudunk érintkezni, és munkánk mellett lehetetlennek tűnik találkoznunk vele. Mert hát munka van bőven, a dolgozók sürögnek-forognak az illatszertárban, nyakukon a karácsony, és a bolt tulajdonosa is furcsán viselkedik, mert hírét veszi, hogy felesége megcsalja… Hogy lehet ebből boldog befejezés?

 

illatszertar

 

A főként kabarészerzőként ismert író, László Miklós a darab 1937-es bemutatója után nem sokkal, a zsidótörvények életbe lépésekor elhagyta az országot és Amerikába emigrált. New Yorkban telepedett le, és forgatókönyvíróként dolgozott, többek között Judy Garland-dal és James Stewart-tal.


A december 10-i előadás jeltolmácsos és audió tolmács segítségével narrált előadás lesz, amelyet siketek és vakok is élvezni tudnak majd.

 

parasztopera

 

December 6-án a Kamaraszínház színpadán a Parasztoperát mutatja be a miskolci társulat. Pintér Béla az író, egy a nagymamája által a Szabadszállás környéki emberekről mesélt történetből bontja ki a librettót és összeereszti benne az ellentétes világokat. A klasszikus-folklorisztikus szenvedélytörténetet western-romantikával keveri és az egészet a mai magyar vidék rögös talajára helyezi. Aztán Darvas Benedek zeneszerző barokkos-rockos-népzenei motívumokból építkező nagyoperát ír belőle. És ezzel a humornak egy utánozhatatlanul bizarr és groteszk elegyét hozzák létre, egy briliáns stílusparódiát. Van benne a népszínműtől a melodrámán át, a musical érintésével a klasszikus operák kötelező elemeiig minden, ami ahhoz kell, hogy egy tragikus ballada sírva nevettessen minket.


A rendezőként, színészként és társulatalapítóként is elismert Pintér Béla egyedi stílusa különleges színt képvisel a kortárs magyar drámairodalom palettáján. Az utóbbi tíz év egyik legmarkánsabb független színházi alkotója a legrangosabb európai fesztiválokon képviseli a magyar színházművészetet, miskolci bemutatkozása igazi csemege a kortárs dráma kedvelőinek.

 

sotetben lato tunder

 

December 11-én a kicsiket várják a Kamaraszínházban, hogy megismerkedjenek a Sötétben Látó Tündérrel egy különleges, látványos, az animációs rajzfilmek világát idéző előadásban. Bagossy László darabja a magyar népmesék motívumaiból szőtt, szecessziós szépségű színpadi monológ. Szirbik Bernadett egyedül játssza és narrálja az elődadást, tucatnyi szereplőt egymaga szólaltat meg.

 

Forrás, fotók: MIskolci Nemzeti Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása