Valentin napon jön a Faust bál az Operában

Valentin napon, 2015. február 14-én tartják a Magyar Állami Operaház második alkalommal megrendezett összművészeti estélyét, amely ezúttal a Faust bál nevet kapta. A „tudósok és művészek báljának” fő missziója a jótékonyság.

„Az idei Ezüst rózsa bál sikere nyomán egy még színvonalasabb, és reményeink szerint lassan új budapesti hagyománnyá váló bált szeretnénk adni jövőre is” – mondta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója az estélyről, amelynek sztárvendége a nemzetközi operaélet csillaga, Angela Gheorghiu lesz. A román szoprán a Faust bálon lép első alkalommal a magyar közönség elé.

 

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

 

Mint a Faust bált beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, a bál fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa lesz, védnökei pedig neves magyar tudósok. A védnöki tisztséget már elvállalta Radda György orvos-biokémikus, az Oxfordi Egyetem professor emeritusa és Gulyás Balázs neurobiológus, a stockholmi Karolinska Intézet professzora, továbbá felkérést kapott Frühling János onkológus, a Belga Királyi Orvosi Akadémia örökös főtitkára. A bál fő missziója ismételten a karitativitás, a közös cél ezúttal is az Országos Mentőszolgálat hozzásegítése egy mentőautó megvásárlásához.

 

Az est főműsorát a Faust bálon is Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója rendezi, Angela Gheorghiu mellett közreműködnek a Nemzeti Balett művészei és az Operaház zenekara, az estély karmesterei Halász Péter főzeneigazgató és Silló István lesznek. A fő műsor tradicionális számai – nyitótánc, sztárvendégek produkciói – mellett a bálon fellépnek mások mellett a Cotton Club Singers, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói és a 17 éves zongoraművész, Berecz Mihály.

 

Solymosi Okovacs

Solymosi Tamás és Ókovács Szilveszter a sajtótájékoztatón (fotó: Rákossy Péter)

 

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy az estély kísérőrendezvényeként ezúttal is megrendezik a Dalszínház utcabált, ahol Dj Bootsie és Sena is fellép, a bálterem főműsora pedig kivetítőn lesz látható. A bálteremmé alakított nézőteret kihasználva az estély másnapjának délelőttjén a legkisebbeket várják az Operaházba: a „morzsabálon” hátrányos helyzetű gyerekek Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliskát nézhetik meg a grandiózus, ünnepélyes díszletek között – tette hozzá. A báli jegyeket az „early bird akció” keretében december 24-ig jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg az ajándékozni vágyók – hangzott el.

 

A sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter az Operaház nevében stratégiai tartalmi együttműködési megállapodást írt alá a TV2 és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezetőivel. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: kulturális missziójuk szellemében feladatuknak tekintik a művészeti, kulturális értékek ápolását és továbbadását, ennek jegyében saját múzeumot és szakképző iskolát tartanak fenn. Mint mondta, büszkék arra, hogy mostantól stratégiai partnerként működhetnek együtt a kiemelkedő művészeti tevékenységet végző Operaházzal. Ókovács Szilveszter hozzátette: az „ybli nívóhoz mérhető” partnereket keresnek, ennek tudatában kötötték a megállapodást a patinás manufaktúrával. Mint mondta, a porcelánmanufaktúra termékei az Operaház exkluzív eseményein, így például a Faust bálon tűnnek majd fel.

 

Yvonne Dederick Okovacs

Yvonne Dederick és Ókovács Szilveszter szentesítik aláírásukkal a stratégiai megállapodást

(fotó: Rákossy Péter)

 

Yvonne Dederick, a TV2 Csoport társtulajdonosa, ügyvezető igazgató kiemelte: szórakoztató és hírműsoraikban az eddiginél is több kulturális tartalmat szeretnének közvetíteni, olyan kimagasló értékeket teremtő partnerekkel, mint az Operaház. Kitért arra is, hogy a gyermekeknek szóló morzsabál tökéletesen illeszkedik a TV2 Csoport Süss fel nap! elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programjához.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón bemutatták az Operaház megújult honlapját is. Az eddigi hírközpontú oldalt műsor- és információközpontúvá alakították, reagálva arra, hogy a felmérések szerint a legtöbben a műsort és az egyes produkciókat keresik a honlapon. Az előadásokhoz kapcsolódóan videók és képek érhetők el, gördülékenyebbé tették a jegyvásárlást, a honlapon is láthatóvá váltak az Operaház Facebook-hírfolyamának legfrissebb tartalmai, kényelmesen olvashatók és letölthetők az Operaház kiadványai. A tableten és telefonon is jól használható honlaphoz tartozó testvéroldalak indítását is tervezik, köztük a Faust bál honlapja (www.faustbal.hu) már el is indult.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása