“Hajt a vérem" - Stohl András válaszolt

Stohl Andrást kérdezte a Hölgyvilág. Lapszemle.

Arról, milyen most Stohl Andrásnak lenni, a színész elmondta: “Szerencsés vagyok. Amióta kijöttem a börtönből, óriási produkciókban vehettem részt. István, a király, Kőműves Kelemen, a Színikritikusok díját hozó Mephisto, Chicago, Illatszertár, Mamma mia! Őrült nők ketrece... Hálás vagyok az életnek, a rendezőknek, a nézőknek. De fáradt is vagyok. Úgy huszonötöt játszom egy hónapban, néha duplázok”.

 

stohl

Fotó: Huszti István

 

Stohl András nemcsak a Vígszínházban, többek közt az Átriumban is játszik az Alföldi Róbert rendezte Őrült nők ketrecében. A kérdésre, mitől lett sikeres a produkció úgy felelt: “Nem egyszerűen szórakoztatni akar. Robi sok fájdalmat, emberi érzést mutat meg benne, nagyon élő, nem habos-babos történet. Igazi emberekről szól, akik egy kínos szituációban vergődnek. Az volt a koncepció, hogy én a darabban ne egy transzvesztitát játsszak, hanem egy nőt. Tehát nem férfi vagyok női ruhában, hanem egy női lelkületű ember, aki bár biológiai nemét tekintve férfi, a hétköznapokban is nőként él a párja mellett. Volt egy nagyon kedves tanárnő, azt mondta, minden osztályt el kellene hozni, hogy a kamaszok lássák, azok az emberek, akik úgymond "mások", ugyanolyan emberek, mint mi”.

 

A Madách Színház Mamma Mia! Előadásában Sam Carmichaelt alakítja, aki váratlanul kap egy lánygyermeket. “Én is azt mondtam régen, hogy van íjam, majd azzal lövöldözök az udvarlókra. De most semmi gond. A nagylányom barátja nagyon klassz srác. Amitől fájdalmas ez a szerep, az az egyezés a saját sorsom és a Carmichaelé közt. Rólam is tudja mindenki, elváltam, a két nagylányom nem mellettem nőtt fel. Ilyen értelemben a darab bizonyos részeit nevezhetjük nyilvános harakirinek. Akkor is, ha ma boldog házasságban élek, a gyerekeimmel pedig nagyon jó a kapcsolatom. Annál nagyobb dicséret nekem nem kell, mint hogy a legnagyobb lányom velem akar bulizni menni” – fogalmazott Stohl András, akit arról is faggattak, hadakozik-e az idővel.

 

“Hajt a vérem. A Székely-Zsámbéki osztályba jártam a főiskolán, és utána a Katonában voltam tíz évig. Óriási mázlim volt. Megtanítottak dolgozni. Tudok alázattal állni a feladatokhoz, megtanulom a szöveget, ott vagyok a próbán, ez nem kérdés. Nagyon szeretek különben próbálni. Most a Vígszínházban Julius Cézárt Alföldi rendezésében. Voltam castingolni egy másik darabra is. Lehet, hogy lesz egy televíziós sorozat, az is nagyon izgalmas. Meg aztán, ahhoz, hogy normálisan tudjon élni az ember és ne kelljen félni a sárga csekkektől, sokat kell dolgozni” – nyilatkozta Stohl András, aki elmondta, fontos számára, hogy szeressék, ez a legfontosabb hajtóerő.

 

süti beállítások módosítása