"Randevú, ramazúri, pezsgő" - Bécsi vér bemutató Veszprémben

A Bécsi Vér című nagyoperettet mutatja be december 12-én a Veszprémi Petőfi Színház. Az előadást Bozsó József állítja színpadra. A premier előtt a darab szereplői meséltek ifjabb Johann Strauss művéről és az általuk megformált karakterekről.

bécsi vér veszprém2

 

A Bécsi vér című nagyoperett amelyet a színházak nagyon ritkán tűznek műsorukra, igazából ifjabb Johann Strauss halála után született és a zeneszerző leghíresebb dallamait, keringőit vonultatja fel. A Veszprémi Petőfi Színházban Bozsó Józesf rendezésében, Hábel Ferenc koreográfiájával, Libor Katalin díszleteiben, Harák Judit jelmezeivel láthatja a közönség az operettet december 12-től.

 

bécsi vér geszthy veronika 

Franciska Cagliari szerepében Geszthy Veronika, a Budapesti Operettszínház tagja lép színpadra, aki az elmúlt években itthon és külföldön egyaránt számos operettben játszott, emellett pedig rendszeresen szerepel operákban és oratórium-hangversenyeken is. A Veszprémi Petőfi Színházban először lép színpadra.

 

„Franciska egy csacsogós, cserfes, féltékeny táncosnő, a gróf szeretője. Szeretné a nőcsábász grófot megtartani, ragaszkodik hozzá, de a férfi csapodársága miatt ez nem sikerülhet neki. Franciska jelenléte egyben motorja is jeleneteknek, szerethető naiva, de az előadásban végül nem talál párt. Nemrég játszottam Ausztriában ebben a darabban a gróf feleségét németül, most pedig a szeretőjét alakítom magyarul. Érdekes így mindkét oldalról látni szerepeket, ez is emlékezetessé teszi számomra ezt az előadást "– mondta Geszthy Veronika.

 

bécsi vér teremi trixi 

Pepi Pleinigert Teremi Trixi alakítja a Bécsi vér című nagyoperettben. „A darabról mit is mondhatnék: randevú, ramazúri, pezsgő, walzer, szóval ez lesz Bécsi vér "– foglalta össze a Straussz operett lényegét Teremi Trixi, valamint elárulta hogy mostani szerepe különösen kedves számára:

 

„Pepi próbakisasszony Madame Beaujolais szalonjában és Jozef, a grófi titkár a párja. A gróf szerelmes Pepibe, de ő ezt a közeledést ügyesen hárítja. Nagyon sok operettszerep van a hátam mögött, a mostanit különösen megszerettem. Nem csak vidám karakter, hanem huncutul pimasz, cserfes, igazán energikus, de mindezek mellett őszinte és hűséges. Olyan remek szubrettszerepet formálhatok meg, amelyben igazán van spiritusz és ez a táncokban is megmutatkozik. Állandó és legkedvesebb partneremmel Bozsó Józseffel most is és mindig egy élmény, vidámság együtt dolgozni”

 

bécsi vér vadász zsolt vag

 

Ifjabb Johann Strauss muzsikája közelebb áll az operához, mint az operetthez. Jól játszható és énekelhető ez a darab, amelyben lesz lehetőségünk megmutatni, mitől is hungarikum ez a műfaj – véli Vadász Zsolt magánénekes, aki először játszik a Veszprémi Petőfi Színházban, ahol Bécsi vér című előadásban Balduin Zedlau gróf szerepében látható.

 

A Budapesti Operettszínház tagja, pályafutása során számtalan hazai és külföldi teátrumban énekelt. „A veszprémi színházban nagyon jól érzem magam. Találkoztam régi és új kollégákkal. Fantasztikus próbálni velük. Az itteni színészek, Szeles József, Kőrösi Csaba, Csarnóy Zsuzsanna, Halas Adelaida igazán érzik ezt a műfajt, néha azt veszem észre közöttük, hogy leválok a darabról és belefeledkezem a jeleneteikbe” - mondta Vadász Zsolt, aki egy nőcsábász, hazug, a hölgyekkel kettős játékot űző grófot játszik az előadásban. Ahogy megfogalmazta, azért is jó és érdekes ez a feladat számára, mert a szerepben rejlő karakterbeli sokszínűséget, a poentírozást is meg lehet mutatni a nézőknek, mindamellett, hogy komoly énekesi feladatot is jelentenek számára a dalok.

 

„A Bécsi vér tényleg nagyon ritkán játszott operett, itthon talán egyszer mutatták be, így a veszprémi előadás ebből a szempontból igazi különlegességnek számít. Nagyon bízom abban, hogy a közönség úgy megy ki az előadásról, hogy eltöltött egy kellemes estét, dúdolja a dalokat, elfelejti a hétköznapokat, hiszen arról is szól ez a műfaj, hogy szórakoztasson. Mi pedig igyekszünk megtölteni ezt a művet olyan tartalommal, amely hozzáteszi Strauss gyönyörű dallamaihoz a magyaros operettjátszás hagyományait, belső erejét is” - hangsúlyozta a művész.

 

bécsi vér domoszlai sándor

 

Domoszlai Sándor szintén Balduin Zedlau gróf szerepében lép színpadra a Bécsi vér című nagyoperettben. A színész operában, operettben, musicalben egyaránt sikerrel szerepelt az ország több pontján és külföldön is. A Veszprémi Petőfi Színházban nem először játszik, 2006-ban a Három a kislány című daljátékban már láthatták őt a nézők.


„Nagy örömmel jöttem újra Veszprémbe, sok régi ismerőssel, baráttal találkoztam itt és a darab alkotói között. A Bécsi vér című operett nem ismeretlen számomra, nemrég játszottam ezt a szerepet németül. Érzem a lelkületét az előadásnak. Nagyon vidám, színes, mozgalmas a darab, igazi kikapcsolódást nyújt a műfajt szerető közönségnek. A szerepem szerint egy olyan grófot alakítok, aki vidékről került fel a nagyvárosba és a falusi parasztlányok után előkelő hölgyeknek csaphatja a szelet. Ez élteti, ezért hazudik, miközben a füllentéseinek a csapdájába esik. Gyakorlatilag a darab szálait is ő mozgatja azzal, hogy amikor viszont igazat mond, azt is rossz helyen teszi. Ez pedig igazán szórakoztatóvá teszi a művet. Remélem, a veszprémi nézőket is el tudjuk repíteni az operettek könnyed mesevilágába” – többek között erről beszélt a bemutató előtt Domoszlai Sándor.

 

bécsi vér csarnói zsuzsanna 

Csarnóy Zsuzsanna Madame Beaujolais szerepében lép színpadra a nagyoperettben. „A szerepem az erőszakos szerelemről szól. Madame Beaujolais olyan nő, aki nem vesz tudomást a másik érzéseiről, csak a sajátjaival van elfoglalva. Ebben az operettben ez rendkívül viccesen hat, mulatságos helyzeteket eredményez, de a néző azért elgondolkodhat azon is: a valóságban korántsem vidám azt megtapasztalni, amikor érzelmileg fojtogatnak valakit. Kőrösi Csabával sokadszorra alakítunk párost a színpadon, most az a felállás, hogy a darabban én üldözöm őt a szerelmemmel. A közönség pedig reményeink szerint jól szórakozik ezen” - mondta szerepéről a Jászai Mari-díjas színművész.

 

bécsi vér plakat vag 

A színház ajánlója

 

Kellemesen szórakoztató, ironikus operett a Bécsi vér, melynek szerelmet kergető főhősei a boldogságra törekszenek. Gróf Balduin Zedlau és felesége Gabrielle, valamint Franziska (Franzi) Cagliari táncosnő, továbbá a fiatal Pepi Pleininger modell, Ypsheim-Gindelbach herceg és Jozef, a gróf inasa olyan sikeresen kuszálják össze a szálakat, hogy a második felvonásra a néző csak kapkodja a fejét és nem érti: ki kinek udvarol. Vajon egy téves bemutatkozás és a feleség szeretővé degradálása miatt kialakult helyzet miként fokozódik? Megoldódik-e egyáltalán? A szereplők nem elégedettek jelenlegi választottjukkal, mindenki mást akar, ám egy váratlan leleplezés, valamint titkos találkozók tömkelege után helyre áll a rend. Johann Strauss, a keringőkirály gyönyörű, bohém és kedves dallamai elrepítenek minket a XIX. századvégi bécsi hangulatba, a „Kelet Párizsába”, a bécsi operett születésének korába.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Sznház, Fotó: Veszprémi Petőfi Színház, Facebook

 

süti beállítások módosítása