La Fontaine meséi - A bábrendező hallgatók Győrben dolgoztak

Rendhagyó előadást tűzött műsorára a Vaskakas Bábszínház: a Színház- és Filmművészeti Egyetem öt harmadéves bábrendező hallgatója La Fontaine meséiből válogatott a győri gyerekeknek.

Nyolc állatos történet elevenedett meg a Vaskakas színészei segítségével, például A macska és a verebek, Az oroszlán meg a szúnyog és Az aranytojást tojó tyúk. Jean de La Fontaine meséi a halála óta eltelt több mint három évszázadban mit sem veszítettek népszerűségükből - az egyszerűségükben nagyszerű történetek számos generáció számára szolgáltak szórakoztató okulásul.

 

A diákok előadása klasszikus slágerekre készült, úgynevezett etűddramaturgiával: a villámtréfa-szerű mesék egy laza dramaturgia szerint követik egymást és La Fontaine- re jellemzően mindegyik egy-egy negatív emberi tulajdonságot karikíroz ki. A Boráros Szilárd által tervezett bábok papírból készültek, így olyanok, mintha a meséből léptek volna elő.

 

la fontaine m

Az előadás plakátja (forrás: Vaskakas Bábszínház)

 

A rendezőknek ez az első kőszínházi munkájuk. Elmondták, milyen volt megismerni egy egész színház társulatát: "Nekünk újdonságot jelent, hogy színházi infrastruktúra segíti a munkánkat; a próbák szervezését, a kellékek beszerzését nem magunknak kell csinálni, ahogy az egyetemen megszoktuk" - tették hozzá a fiatalok. A La Fontaine-mesék rendezői: Lázár Helga, Markó Róbert, Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi Péter.

 

Az embert, aki világhírűvé tette a tücsköt és a hangyát, az oroszlánt és a szúnyogot, a hollót és a rókát, meg még vagy három tucat állatot, úgy hívják: Jean de La Fontaine. Meséi a halála óta eltelt több mint három évszázadban mit sem veszítettek népszerűségükből – az egyszerűségükben nagyszerű történetek számos generáció számára szolgáltak szórakoztató okulásul. Hogy a francia mester művei ma is mosolyt csalnak a nézői arcokra és bogarat ültetnek a nézői fülekbe, arról ki-ki maga bizonyosodhat meg a Vaskakasban – nullától száz éves korig és még azon túl is. Előadásunkban nyolc La Fontaine-történet elevenedik meg – a legkülönfélébb bábtechnikákkal, a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábrendező szakos hallgatóinak rendezésében.

 

Forrás: Győr Plusz, Vaskakas Bábszínház

 

süti beállítások módosítása