Balikó Tamásra emlékeznek az Operettszínházban

Balikó Tamás színművész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatója, az Operettszínház vendégművésze, 2014. november 30-án, életének 57. évében hunyt el. A Budapesti Operettszínház társulata is mély fájdalommal, megrendülve fogadta a hírt.

 A művész temetésének napján a Nagymező utcában is megemlékeznek a remek kollégáról és jó barátról.

 

Balikó Tamást a budapesti közönség ritkán láthatta játszani. Az Operettszínházban 2008-ban debütált Szabó Magda Abigél című klasszikusában, Torma Gedeon szerepében. Udvaros Dorottyával vagy Siménfalvy Ágotával járt tangója hat éven át varázsolta el a nézőket estéről-estére. 2010-ben, a Koldusoperában Peachum, azaz a Kolduskirály szerepében mutatkozott be a közönségnek. "Meghatározó személyisége, művészi jelenléte egyedülállóvá tette a színpadon. Hiánya pótolhatatlan. Emlékét szeretettel őrizzük" - olvasható a Budapesti Operettszínház oldalán.

 

Balikó Tamást 2014. december 17-én, szerdán 12:00-kor a Pécsi Központi Temető kápolnájában búcsúztatja evangélikus szertartás szerint családja, a Pécsi Nemzeti Színház társulata, barátai, tisztelői és a színházat szerető közönség.  A színház szerető budapesti közönség számára az Operettszínház ugyanezen a napon, Nagymező utcai bejáratánál biztosít lehetőséget a megemlékezésre.

 

 

baliko

 

 

Balikó Tamás 1981-től harminc éven át szerepelt színészként a Pécsi Nemzeti Színházban, később rendezőként is kiemelkedő előadásokat állított színpadra. Színházi tevékenysége mellett filmszerepeket is vállalt. Tagja volt a Madách Színház, a Vígszínház, a Radnóti Miklós Színház, a József Attila Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Pécsi Nemzeti Színház társulatának, melynek később igazgatója is lett. 1989-ben megkapta az Európai Színháztalálkozón a legjobb rendezés díját, egy évvel később az Országos Színházi Találkozón lett az övé ugyanez a díj. 2012-ben Dömötör-díjjal tüntették ki.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

 

süti beállítások módosítása