Jelentkezőket várnak a PROGRESS Amatőrszínházi fesztiválra

Pápa város Önkormányzata, a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, valamint a Magyar Szín-Játékos Szövetség meghirdeti a PROGRESS PÁPA ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált 2015. július 1 - 5. között Pápán.

A szervezőbizottság közleménye:

 

A 22. alkalommal meghirdetett fesztivál azon túl, hogy helyszínt vált, arculatot is vált. Azokat az értékeket, amelyek a tradíciót jelentik, a mában élő ember számára kell újrafogalmazni. A fesztivál 2015-ben „PROGRESS” elnevezéssel, valamint az „Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál” meghatározással kerül megrendezésre Pápán. A megújulás mellett a rendezvény évtizedes hagyományait is szeretnénk továbbvinni: a cím által is kifejezett törekvés nem más, mint hogy teret kínáljunk az előremutató, haladó szellemű amatőrszínházi kezdeményezések számára, és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a résztvevők között valódi párbeszéd alakuljon ki.

 

Pápa azon túl, hogy befogadja ezt a nagy múltú fesztivált, szeretne hozzájárulni további fejlesztéséhez, megújításához is. Kínálja ehhez a város különleges tereit, helyszíneit, színházra nyitott és érdeklődő közönségét, és azokat a fiatalokat, akik maguk is aktívan részt vesznek színjátszó csoportok munkájában.

 

A fesztivál művészeti igazgatója Komáromi Sándor, operatív igazgató Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója. A fesztiválon az AITA/IATA (az amatőr színjátszók világszövetsége) is képviselteti magát tisztségviselőivel, fesztivál szervezőivel.

 

progress

A szervezőbizottság (forrás: papa-ma.hu)

 

A 2015. évi fesztiválra a hazai és határokon túli magyar nyelvű, valamint külföldi felnőtt amatőr színjátszó együttesek jelentkezését várjuk. A fesztiválra 16 csoport meghívását tervezzük, 8 hazai és 8 külföldi csoport megoszlásban. Kiválasztásukat a Magyar Szín-Játékos Szövetség által javasolt művészeti igazgató, Komáromi Sándor végzi. A jelentkezés menete szerint a csoportok a felhívásra beküldik jelentkezéseiket az előadás csatolt felvételével, vagy a link megadásával, ahol a felvétel elérhető, majd a művészeti igazgató a tanácsadói testület javaslatainak megvitatásával dönt a meghívásról. A tanácsadó, javaslattevő testület tagjai: Regős János, az MSz-JSz elnöke és Solténszky Tibor dramaturg.

 

A műfaji sokszínűségre törekedve várjuk a jelentkezéseket (vígjáték, tánc, fizikai színház stb.), ha azok megfelelnek a nevezési szempontoknak, és bemutatójuk 2012. január 1-től a jelentkezési határidőig terjedő időszakban volt. A fogadó város által kínált játszóhelyek között nagyszínpad, kamaraszínházi terek, valamint speciális helyszínek is szerepelnek (pld. zsinagóga, Kékfestő Múzeum szárító padlása).

 

A zsűri minden résztvevő előadást nyilvános szakmai vita keretében értékel. A zsűri azon neves hazai szakemberekből áll össze, akik jártasak az amatőr színházi világ mai törekvéseiben is. A fesztivál megújulásának tükrében a rendezvényhez több kulturális és színházi szervezet is csatlakozik külső helyszínként, lehetővé téve a résztvevő csoportok programjainak minél szélesebb körű bemutatását a régióban. Éppen ezért kérjük mellékletben megküldeni azt is, van-e egyéb, szabadtéri, vagy más helyszínre utaztatható produkciója is az adott társulatnak.

 

A jelentkezési lapnak (lásd a mellékelt dokumentumot) tartalmaznia kell a fellépő színház/társulat/csoport részletes bemutatását, az előadás leírását és annak részletes technikai igényeit, egy video vagy DVD felvételt az előadásról/vagy a link-et, ahol a dokumentum elérhető, letölthető, illetve három lehetséges időpontot, amikor a nevezett előadást a válogató megtekintheti.

 

Nevezhető bármilyen stílusú és műfajú produkció, amelynek időtartama nem haladja meg a 90 percet, s amelynek szereplői és technikai segítői együttesen nem haladják meg a 12 főt, és a 12 főből legalább 9 játszik az előadásban.

 

A nevezéseket a következő címre várjuk:

Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ

8500 Pápa, Erzsébet liget 1.

e-mail: progresspapa@gmail.com

web: www.jmkpapa.hu

Jelentkezési határidő: 2015. március 1.

 

A fesztiválprogramban való részvételről a döntést a szervezőbizottság nyilvánosságra hozza, és arról a jelentkezőket értesíti 2015. április 15-ig. A fesztivál szervezői a meghívott együtteseknek szállást (kollégium), étkezést (napi háromszori) és próbalehetőséget, valamint a fesztivál kísérő rendezvényeibe való bekapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A rendezvényre való utazás és a szállítás költségeit a résztvevő együttesnek kell állnia.

A száznál kevesebb nézőt befogadó térben előadott produkciókból lehetőség szerint több előadást kell tartani. A nemzetközi megfigyelők, érdeklődők (fesztiváligazgatók, kulturális menedzserek stb.) részvételét örömmel fogadják a fesztivál szervezői.

 

Forrás: Progress Pápa

 

süti beállítások módosítása