Komámasszony hol a stukker? – Új bemutató a József Attila Színházban

December 13-án mutatja be a József Attila Színház Görgey Gábor hatalomról szóló drámáját, melyet Huszti Péter visz színre. A rendező hatodszor rendezi meg életében ezt a drámát.

Ajánló az előadás elé:

Nem túl gyakran fordul elő egy átlagosnak mondott életben, hogy öt különböző embert bezárjanak egy ablak nélküli szobába, majd közéjük dobjanak egyetlen pisztolyt. A furcsa és akár drámainak is felfogható színpadi társasjátéknak pedig ez a lényege. Az juthat ki, azé lehet a kulcs, akinél a fegyver van. A fegyver körbejár. Mindenkinél elidőzik így a szabadság esélye, és a többiek feletti hatalom lehetősége. Lehetne a történet akár egy lélektani dráma, mégsem az. Inkább bohózat, amiben az abszurd helyzet szolgáltat alkalmat arra, hogy kinevessük a raboskodó ötöst, miközben szentül hisszük, ha mi lennénk ott, inkább a szabadság kellene, mint a hatalom. Vajon mi a végkifejlet? Elsül a fegyver? Hogyan jutnak ki, kijutnak egyáltalán a kisemberből lett alkalmi hatalmasok?

 Komamasszony m

Komámasszony hol a stukker? (forrás: József Attila Színház)

 

Huszti Péter az előadásról:

Az Inforádió pénteki műsorában a rendező elmondta: „Öt jellegzetesen magyar karakter -egy régről itt maradt arisztokrata, paraszt, egy értelmiségi, egy lumpen és egy furcsa csúszómászó figura- be vannak zárva egy légtérbe. Nálunk nagyon érdekes raktárszerű helyszínen játszódik a történet. Itt a harc, mint ahogy az a címből is kiderül, egy stukkerért folyik. Akinél a stukker van, annál van a hatalom és akinél a hatalom van, az a saját képére akarja gyúrni azokat, akik fölött hatalma van.”

A teljes interjú ide kattintva hallgatható meg!

 

Komamasszony m2

 Komámasszony hol a stukker? (forrás: József Attila Színház)

 

 

Görgey Gábor saját darabjáról:

Görgey Gábor a Népszavának beszélt az öt társadalmi alaptípust megjelenítő dráma sikeréről: „A József Attila Színházban decemberben megint új bemutatója lesz, aminek nagyon örülök. Magyarországon az 1968-as, Kazimir Károly által a Thália Színházban rendezett ősbemutató óta azt hiszem nem volt olyan év, hogy ne játszották volna. És tényleg világszerte adták Amerikától Németországig, ahol én is rendeztem egyszer. De Bukaresttől Bagdadig sokfelé játszották.” – mondta, majd a pozsonyi Astorka Színház bemutatója kapcsán is beszélt a darabról.

 

Komamasszony m3

Komámasszony hol a stukker? (forrás: József Attila Színház)

 

 „A 200. előadásra meghívtak Pozsonyba. Azóta is játsszák, járják vele a világot, mindenféle díjakat nyertek vele. A 200. előadáson a darabot játszó öt színész, akik már nem is mind az Astorka tagjai, egy fogadalmat tett, hogy amíg mind az öten élnek és a pályán vannak, addig ezt a darabot játsszák. Nem akarok szentimentális lenni, de ettől boldog vagyok. Még a pártállami időben rendszeresen azt mondtam, hogy amikor majd Csehszlovákiában és Bukarestben is játsszák a Stukkert, az azt jelenti, hogy valami komoly változás történik ebben a régióban. Ez volt az én szubjektív fokmérőm. Ez amellett, hogy mulatságos, elég kemény darab.” – fejtette ki, majd arraa kérdésre válaszolt, miben látja a hatalomról szóló darab töretlen népszerűségét.

 komam kallos2

 Komámasszony hol a stukker? (fotó: Kallos Bea, MTI)

 

 „A hatalommámor különböző mértékű kinövései sajnos nem vesztik érvényüket. A darabban mindegyik figura, mielőtt hatalomra került, és őt gyűrte maga alá az éppen aktuális hatalom, fennen hirdette, hogy ha majd ha ő hatalomra jut, akkor más világ lesz, megváltoztatja a politika rossz tradícióját. És abban a pillanatban, amikor a stukker, vagyis a hatalom, az ő kezében van, mindezt megcáfolja, meghazudtolja.” mondta Görgey Gábor, majd arról is szót ejtett, hogy ez miért törvényszerű.

 

„Nézzen körül a történelemben! Miért vannak társadalmi anomáliák, miért születtek Hitlerek, Sztálinok és Rákosi Mátyások? Az emberiség élhetne békében és nagy egyetértésben, de nem így él. Amerikában kétszer is bemutatták a Stukkert: egyszer Knoxville-ben és egyszer Las Vegas-ban. Arra gondoltam, hogy úristen, a szabad Amerikában mi jön le ebből a darabból? És óriási sikere volt, a nézők vették a lapot. Érdemi változtatás nem történt. Bár abból, aki nálam díszparaszt, Amerikában buta cowboy lett. Az emberek valamilyen módon érzik, hogy ez a darab örök alaptípusokat jelenít meg.” – mondta Görgey Gábor.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

komam m4

 Komámasszony hol a stukker? (fotó: Kallos Bea, MTI)

 

 Görgey Gábor

KOMÁMASSZONY, HOL A STUKKER?

vígjáték

 

Cuki úr - RÉKASI KÁROLY

Méltóságos - UJRÉTI LÁSZLÓ

K. Müller - SZEREDNYEI BÉLA

Kiss - FILA BALÁZS

Márton - NEMCSÁK KÁROLY

Díszlettervező: HUSZTI PÉTER

Jelmeztervező: KOVÁCS YVETTE ALIDA

RENDEZŐ: HUSZTI PÉTER

Bemutató: 2014. december 13. (szombat), 19:00

Forrás: József Attila Színház, Inforadio, MTI, Népszava

 

süti beállítások módosítása