Elutasította a kijevi balettintézet a moszkvai Nagyszínház adományát

A kijevi balettintézet nem fogadta el a moszkvai Nagyszínház adományát, mert a kijevi intézmény javára tartott jótékonysági koncertet kezdeményező Szvetlana Zaharova, a Bolsoj szólótáncosa támogatta a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását.

A gálaestet, amelyen orosz, ukrán és francia balettművészek léptek fel, vasárnap tartották a Nagyszínházban. Szvetlana Zaharova, a kijevi balettintézet egykori tanítványa "az iskola épületének siralmas állapotára" hivatkozva kezdeményezte a koncertet.


Az eseményen fellépő ukrán művészek feltehetően nem tudtak arról, hogy Zaharova is aláírta a Vlagyimir Putyin elnök krími politikáját támogató levelet - írta a kijevi balettintézet igazgatója, Ivan Dorosenko az ukrán kulturális minisztérium honlapján szombaton közzétett levélben. "Különben soha nem egyeztek volna bele, hogy ilyen provokatív bohózatban részt vegyenek" - tette hozzá az igazgató.

 

kiev-city-balett-hattyuk-tava-original-47941

 

"A koncerten összegyűjtött pénz nem mérhető össze az Ukrajna által elveszített halottak ezreivel, a több százezer négyzetkilométernyi területtel és a több tízmilliárd hrivnya anyagi kárral" - utalt az igazgató a dél-ukrajnai félsziget bekebelezését követő véres kelet-ukrajnai konfliktusra. "Magától értetődik, hogy a kijevi balettintézet elutasítja Szvetlana Zaharova 'segítségét'" - írja végezetül az igazgató, aki maga is elismerte, hogy az általa vezetett intézmény felújításra szorul.

 

Terada Nobuhiro, a kijevi balettintézet művészeti igazgatója hangsúlyozta: "még ha régóta nem is történtek felújítások, ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy új előadásokat mutassunk be világsztárok részvételével". "Az ukránok meghódítják a világot" - jelentette ki Terada a kijevi balettintézetben végzett művészekre utalva, és sajnálkozását fejezte ki, hogy sokan külföldön, például Oroszországban lépnek fel.

 

A Balett határok nélkül című jótékonysági előadás ötlete még az ukrán válság előtt született. A kezdeményező Szvetlana Zaharova még a múlt év végén a Giselle című balett főszerepét táncolta Kijevben, és az előadás előtt meglátogatta egykori iskoláját.


"A szívem szakadt meg, amikor beléptem abba az épületbe, ahol az első balettlépéseket megtettem. Láthatóan évek óta komoly felújításra szorult volna. Találkoztam a növendékekkel, akik megérdemlik, hogy normális körülmények között tanulhassanak, ne fázzanak télen a hideg balett-termekben és ne kelljen attól tartaniuk, hogy bármely pillanatban beszakad az ázó tetőzet" - nyilatkozta a Bolsoj híres táncosa a koncert előtt.


A jótékonysági koncert producere Jurij Baranov, a Bolsoj szólótáncosa volt, aki ugyancsak a kijevi balettintézetben tanult. Az előadáson több neves orosz és ukrán balettművész lépett fel, köztük többen a kijevi iskola egykori növendékei közül is. Natalja Joszipova, a londoni Királyi Balett táncosa, valamint Alina Kozsokaru, az Angol Nemzeti Balett balerinája is fellépett a Bolsoj estjén.


A kijevi balettintézetet 1938-ban alapították. Az intézmény az 1934-ben létrehozott ottani balettstúdió és a Kijevi Opera és Balett Színház iskolájának összevonásából jött létre. A Szovjetunió szétesése és Ukrajna 1991-ben kikiáltott függetlensége után is a szovjet-orosz balett hagyományait őrzi.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása