Karamazov testvérek - Videóriport a Radnóti Színházból

A Karamazov testvérek című előadást mutatta be a Radnóti Színház vasárnap; Dosztojevszkij regényének új színpadi adaptációját Morcsányi Géza dramaturg készítette, a darab Valló Péter rendezésében látható. A Színház TV beszámolójában megszólalnak az alkotók, és részletek láthatók az előadásból.

A Karamazov testvérek a Radnóti Színház idei évadának második bemutatója. Dosztojevszkij regényének színpadi változata a Csehov-, Osztrovszkij- és Babel-bemutató után a színház orosz-sorozatának legújabb darabja.

 

Az előadás érdekessége, hogy Morcsányi Géza dramaturg az eredetileg sokszereplős regényből egy nyolcszereplős, csak férfiakra átdolgozott verziót készített. Az előadásban a Radnóti Színház művészei - Adorjáni Bálint, Bálint András, Gazsó György, Pál András és Rétfalvi Tamás - mellett három vendégszínész - Gáspár Sándor, Jordán Tamás és Szabó Kimmel Tamás - játszik.

 

 

Dosztojevszkij regénye a világirodalom egyik legnagyobb hatású, örök érvényű darabja. "Minden mozzanatában minden benne van: szeretet és undor, aljasság, kéjvágy és testvéri érzelmek, gyilkos indulatok és tiszta szerelem. Éteri vágy a jóságra, a világ megértésére, az élet értelmének megtalálására" - olvasható az előadás ismertetőjében. Mint írják, Dosztojevszkij regényéből számos színpadi adaptáció született, a Radnóti Színházbeli változat a megrendítő gyilkossági dráma révén elsősorban a legfontosabb regényalakok szinte emberfeletti küzdelmét állítja előtérbe, azt a küzdelmet, amellyel a választ keresik az örök emberi kérdésre: miért élünk?


Morcsányi Géza elmondta: a színpadi változat elkészítésekor az foglalkoztatta, hogy azt az epikus erőt, amit az eredeti mű képvisel, hogyan lehet színpadi erővé átalakítani. Mint elmondta, a munka során az alapvető döntéseket Valló Péterrel közösen hozták meg. A legelején megállapodtak, hogy arról szóljon ez az adaptáció, hogy mi értelme van az életnek, van-e értelme egyáltalán. Megegyeztek, hogy részben technikai, részben színházi okból nem lesznek női szereplők a színdarabban. Megegyeztek abban is, hogy a regény transzcendentális rétege minél inkább legyen jelen, tehát jelenjenek meg az emblematikus képzelt figurák, mint az inkvizítor vagy az ördög.


"Fontos volt, hogy legyen egy jól követhető történet, és közben a rejtettebb tétje a regénynek, hogy milyen esélyei vannak az embernek a boldogságra, a megváltásra, van-e isten vagy nincs, úgy tudjon kibomlani, hogy mindenki által érthető legyen" - fogalmazott a dramaturg.


A Radnóti Színház előadásában Gáspár Sándor a Karamazov-fiúk apját alakítja, Adorjáni Bálint, Rétfalvi Tamás, Pál András és Szabó Kimmel Tamás a négy fiú szerepében látható. Jordán Tamás Sztarecet, Gazsó György az Ördögöt játssza, míg Bálint András a Nagy inkvizítorként lép színpadra. Az előadás díszletét Bagossy Levente, a jelmezt Benedek Mari tervezte.

 

 

Képek az előadásból:

Fotók: Kallos Bea, MTI

 

Karamazov D  KB20141218010

1.

 

Karamazov D  KB20141218020

2.

Karamazov D  KB20141218019

 

3.

Karamazov D  KB20141218014

 

4. 

Karamazov D  KB20141218011

5.

Karamazov D  KB201412180121 

6.

Karamazov D  KB20141218018 

7.

Forrás: MTI / Kallos Bea

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása