Turnékkal teli évet zár a Proton Színház

A Proton Színház a 2015-ös évben is játssza a Demenciát.

Demen Opening2 foto Andrei GORDEEV

 

A Proton Színház 2014/15-ös évada a Mundruczó Kornél rendezte Demencia című darab két holland vendégszereplésével indult: augusztusban a groningeni Noorderzon Performing Arts Fesztiválon, szeptemberben pedig a rotterdami De Internationale Keuze fesztiválon járt a társulat, ahol a teltházas előadások után a kritika is méltatta a színdarabot és a színészeket:

“A színészek lélegzetelállítóan jók, legfőképpen a demens operettdíva szerepét játszó Monori Lili, de említhetnénk még a tökéletes operettcsillagként éneklő Szemenyei Jánost is. Mindez egy rendkívül impozáns, lepukkant kórházat ábrázoló díszletben, ami egy ponton ráadásul be is záródik.” (theaterkrant.nl, Hollandia)

 

A holland turnék után két orosz vendégjáték következett a szentpétervári Baltic House fesztiválján és a moszkvai NET Fesztiválon. Az előbbin a kritikusok díját is elnyerte a társulat. Ezt követően Franciaországban folytatódott a duplázás: az evreuxi Automne en Normadie és a lille-i NEXT Fesztiválokon, hogy végül a svájci Schauspielhaus Zürich-ben zárják a turnésorozatot.

 

Demen Opening foto Andrei GORDEEV

 

“A szimpla és lineárisan elmesélt cselekmény, melyet esetenként remegő videóképeken keresztül követünk, teret hagy olyan törékeny-szomorú pillanatfelvételeknek, melyek individulás sorsokat láttatnak: egy fiatal lány vámpírszindrómával vérkonzerveket fogyaszt a hűtőből, egy férfi a balatoni regattákról álmodozik, melyek felidézésére egy venitillátor is elég számára, egy volt fogorvos pedig kivágja a pimasz befektető nyelvét. Szívszaggató komédia, elektromos gitár aláfestéssel – de semmi sem feledtetheti a kétségbeejtő alapszituációt. Karácsonyi ajándékként kapott nejlonzsacskót a tömeges öngyilkossághoz.” (Neue Züricher Zeitung, Svájc)

 

A hosszú külföldi távollét után az évet Budapesten, a Trafó Kortárs Művészetek Házában búcsúztatták teltházas Szégyen előadásokkal. A 2015-ös folyatásban a Demencia a hamburgi Thalia Színházban, majd ismét Budapesten, a Trafó műsorán látható.

 

süti beállítások módosítása