Keresztes Tamás: "A Katona mindig kísérletező színház volt"

A Katona József Színház színészét, Keresztes Tamást kérdezte a life.hu. Lapszemle.

A kérdésre mi áll hozzá közelebb, a filmezés vagy a színpadi játék, Keresztes Tamás úgy felelt: “Színpadon sokkal nagyobb a tapasztalatom, és jóval régebbre nyúlik vissza a rengeteg élmény, amely odaköt. A filmhez is kötődnek szép emlékek, de lényegesen kevesebb. Alapvetően színházi színésznek tartom magam, a filmezésben sokkal tapasztalatlanabb vagyok. (…) A színházban az a jó, hogy alaposan fel tudunk készülni, általában több hónapig próbálunk”.

 

keresztestamas

 

Arról, a szerepeivel ébred-e, elmondta: “Van olyan karakter, ami nem igényli azt, hogy már reggel felébredéskor a fejben legyen az esti előadás, viszont van olyan, ami megköveteli, hogy már aznap, vagy akár napokkal korábban is úgy létezzen az ember, abban a tudatban, hogy nemsokára ezt a szerepet fogja játszani. A ráhangolódás - csakúgy, mint a zenészeknek a behangolás - nagyon fontos része a színháznak. Jó, ha sokfélét játszhat az ember, mert rugalmasabb, lazább marad”.

 

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, változó, melyik előadás milyen jelentőséggel bír a pályáján. “Volt olyan előadás, amivel nagyon sokat utaztunk, például a Ledarálnakeltűntemmel. Az meghatározó pontja volt az életemnek. A szerep és a darab is, illetve a hozzá kötődő élmények egyaránt. Aztán volt olyan előadás, amivel ugyan nem utaztuk be Európát, de szakmailag mégis fontosnak éreztem. Több olyan szerepet sorolok itt fel magamban, mint amennyiről a kritika azt gondolta volna, hogy az egy fontos karaktere az életemnek. És voltak nem feltétlenül sikeres alakításaim is, amiket én mégis nagyon fontosnak tartok, mert tudom, mennyit foglalkoztam vele, és ezzel mekkora gátakat sikerült lebontani magamban. És persze mindig közel áll a szívemhez az a darab, amit éppen próbálunk: most éppen a Kurázsi mama Zsámbéki Gáborral, akivel tavaly a Godot-ra várvában dolgozhattam együtt” – nyilatkozta a színész.

 

"Szerintem vannak csodálatos színdarabok, amik már megbuktak, és más előadásban mégis sikert arattak. A Katona tipikusan nem az a hely, ahol ezt előre lehet tudni, hiszen mindig kísérletező színház volt" - tette hozzá.

 

Forrás: life.hu

 

süti beállítások módosítása