Traktorral járta meg az Északi-sarkot egy előadóművész

Traktorral járta meg 28 nap alatt az Északi-sarkot egy holland előadóművész, kalandor: Marion Ossevoort és expedíciója az antarktiszi Novolazarevszkaja orosz kutatóállomáson járt.

Az Antarctica 2 expedíció ötezer kilométeres utat tett meg november 22-től december 20-ig az orosz kutatóállomásról az Északi-sarkra és vissza. Marion Ossevort nem véletlenül választott egy átalakított Massey Ferguson 5610 típusú traktort kalandjához, ugyanis Sir Edmund Hillary és csapata 1958-as antarktiszi expedíciójának akartak emléket állítani. Hillaryék három Ferguson TE20-as traktorral járták meg az Északi-sarkot. 

 

Marion-Ossevoort


A holland előadóművésznőt útján egy-egy Toyota négy-és hatkerék-meghajtású kisteherautó kísérte. Traktorját, amelyet Európa-szerte mindennapos mezőgazdasági munkálatokra használnak, jelentősen módosították az útra: szigetelték a vezetőfülkét, az üzemanyagtartályokat, az akkumulátort úgy alakították át, hogy a legnagyobb hidegeket is bírja. A traktor különleges kerékgumikat kapott, hogy jobb legyen a tapadása a havon és a jégen.


"Mindenféle időjárást átéltünk, havazást, jeget, puha havat, nagyon puha havat és nagyon kemény havat... A legkeményebb feladat az volt, amikor annyira puha havon haladtunk, hogy egy óra alatt csupán 500 métert tudtunk megtenni. Akkor tizenhét kilométert nyolc óra alatt tettünk meg" - idézte Ossevoortot fokvárosi sajtóértekezletén a SAPA dél-afrikai hírügynökség. 

 

 A nyolctagú expedíció megtapasztalt mínusz 56 Celsius-fokos hideget. Éjszakánként a járműveik mellett a jégen felvert kicsiny sátrakban aludtak. 


Az expedíció ötlete 2009-ben merült fel, amikor Ossevoort 38 ezer kilométert utazva Európából Dél-Afrikába vezetett traktoron. Fokvárosba érkezve azonban lemaradt az Antarktiszra tartó hajóról. 
  

Ossevoort karácsonyra hazatér Hollandiába, járművét, amely még az orosz kutatóállomáson van, hajóval Franciaországba fogják szállítani, ahol Beauvas múzeumában kiállítják Edmund Hillary 56 évvel ezelőtti expedíciójának egyik traktorja mellett.

 

 

süti beállítások módosítása