Csonka délibáb - Újabb film készül a soproni társulattal

Folynak a Csonka délibáb című játékfilm munkálatai, az alkotás az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól.

A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán, Marjai Virág és a soproni színház tagjai láthatók. A rendező Bozsogi János.


Pataki András, a film producere, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: nyáron alföldi helyszíneken forgattak, a téli jelenetek felvétele még előttük áll. Addig is elkezdték a vágást és az utómunkákat. A bemutató a tervek szerint jövő tavasszal a Duna Televízióban lesz.

 

unnamed7

Fotó: György Zsolt


 A Csonka délibáb alaptémája megegyezik Lukács József színművész azonos című dokumentumregényével, de nem követi le a művet. Az alkotás forgatókönyvét Ozsda Erika és Németh Ervin írták.

 

unnamed6

Fotó: György Zsolt


Pataki András hangsúlyozta: erről a mai napig kényes és kibeszéletlen történelmi kataklizmáról eddig kevés film készült. Az 1950-1953 között végrehajtott hortobágyi kitelepítések elszenvedői közül még sokan élnek, több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket, a hatalom elvette mindenüket, megalázó körülmények közé kényszerítette őket a munkatáborokban. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között, csak sínylődve tudták túlélni a napokat. Ott, abban az időszakban sok család élete változott meg, tört ketté, s a későbbiekben is bélyeget kaptak.

 

unnamed9

Fotó: György Zsolt


A Csonka délibáb egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, a kitelepítések lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig.

 

unnamed4

Fotó: György Zsolt


A fiút Heim Vilmos, a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója alakítja. Az apát Mezei Zoltán játssza a filmben, az anya szerepében Marjai Virág látható. A tábor rendőrparancsnokát Dörner György formálja meg. Játszik a filmben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Fodor Zsóka, Pelsőczy László és a  soproni színház társulatának szinte egésze.

 

unnamed8

Fotó: György Zsolt

 

A film összköltségvetése megközelítőleg 120 millió forint. A Forrásfilm alkotására a gyártó Pápa Városi Televízió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázatán 80 millió forintos támogatás nyert.

 

Képek és szöveg forrása: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása