Ötvenedszer borotvál A borbély

A Tolnai Ottó Végeladás című műve alapján készült előadást Bán János 50. alkalommal játssza december 28-án a Kossuth Lajos utca egyik üresen álló üzlethelyiségében.

 

ban janos a borbely

Fotó: Noam Gordon

 

A Katona József Színház, a Mozgó Ház Alapítvány, az Orlai Produkciós Iroda és a Természetes Vészek Kollektíva közös előadása egy pesti kisember elmúlásának történetét meséli el, melyhez a vérzivataros 20. századi közép-európai történelem szolgáltat hátteret.

 

A Ferenciek tere és az Astoria között egy használaton kívüli üzlethelyiségben egy valódi borbélyüzletet rendez be a produkció, az előadások itt láthatók.

 

Bán János alapos borbélytréningen vett részt a próbák során, így az előadásban valódi, régimódi borotválásra is sor kerül.

 

 

Bán János az előadásról:

 

"(...) Részemről nagyon erős koncentrációt és állandó gondolkodást igényel a dolog, hiszen nem szemlélődő, hanem aktív nézőkről lesz szó. Az egész helyzetben az vonz a leginkább, hogy fennáll a ketrec-szindróma is – de vajon ki lesz kint, és ki bent? Egy ilyen szituációban nehezebb a színész feladata, sokkal kevesebb biztonsági rendszerrel dolgozhat. Fenáll annak is az esélye, hogy a járókelők majd oly módon alakítják az előadást, hogy a közönség jobban figyel a kinti eseményekre. Engem pedig semmi sem zökkenthet ki. Előre nem látható helyzetekre is próbálunk felkészülni, de mindenre nem lehet, hiszen minden este más attól függően is, hogy milyen a nézői összetétel és, hogy én éppen milyen koncentráltsági állapotban vagyok. Azon túl pedig, hogy átélhetővé teszem a szöveget, kommunikálnom kell a közönséggel, valamint az utca emberével. Az előadás részeként, mint egy igazi borbély, meg is kell borotválnom egy vállalkozó szellemű érdeklődőt. Ez több, mint nagy kihívás." (A teljes interjú itt olvasható.)

 

 

süti beállítások módosítása