Átadták a 280 millió forintból megújult Zsennyei Alkotóházat

Átadták hétfőn a 280 millió forintból megújult Zsennyei Alkotóházat.

A 24. órában sikerült megmenteni a Sennyey-Bezerédj-Békássy-kastélyt, amely a jövőben alkotóművészek pihenő- és alkotóhelyeként, különböző művészeti ágak képviselőinek találkozóhelyeként szolgál - hangsúlyozta Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója.

 

zsennye

 

A Zsennyei Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött a Nemzeti Kulturális Alap 120 millió forintos támogatásával. A rekonstrukciót további 80 millió forinttal segítette a Miniszterelnökség, saját forrásaiból pedig 80 millió forintot fordított a célra a MANK.     A 400 éves épület az alapoktól a tetőig, az erdei úttól a kerítésig megújult, 12 szobát alakítottak ki benne, melyeket magyar festőkről neveztek el.

 

Hornyák Tibor kiemelte: az épület új tetőt kapott, a homlokzatot pedig vízállóvá tették. Elkészült egy komolyzenei próbákra alkalmas zeneterem is felső világítóablakokkal és hangszigetelt ajtóval.     

 

Az épület teljes renoválása mellett felújították a 16 hektáros ősparkot is. A 20 éve alig gondozott parkból mintegy 300 köbméter elburjánzott cserjét és korhadt, életveszélyes fát vágtak ki.     

 

Hornyák Tibor elmondta: az alkotóművészek 2015. január végétől vehetik birtokukba az alkotóházat a Magyar Mecénás Program (MMP) keretében, amelyhez eddig mintegy négyezer művész és 20 társadalmi szervezet csatlakozott.     Az ügyvezető igazgató utalt arra is, hogy a munka nem ért véget, további alkotóházak, művésztelepek rekonstrukcióját tervezik. Példaként említette a hédervári és a kecskeméti alkotóházakat.     

 

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott köszöntőbeszédében elmondta: a kastély híres személyiségek - Békássy Ferenc író, költő, Bezerédj György tanácsos, Veszprém megye főjegyzője - szülőháza és otthona volt. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy Vas megye területén több műemlék is felújításra vár.     

 

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára utalt arra, hogy Zsennyén több művész is lakik, így a felújított kastély és az azt benépesítő alkotók jól illeszkednek a falu szellemiségéhez.  

 

Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora második otthonának nevezte a Zsennyei Alkotóházat, ahol minden művészeti ág képviselője megfordult az elmúlt ötven év során: képző- és iparművészek, írók, zeneszerzők, fotósok és filmesek is.     A felújított alkotóház ünnepélyes megnyitóját a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny résztvevőinek rövid koncertje zárta, Borka Ráhel (cselló), Kéringer Dávid (szaxofon) és Szűts Apor (zongora) fellépésével.

 

süti beállítások módosítása