Leglegek - 2014 a Színház.hu-n

Cikkünkben összegeztük, kit kedveltek a legjobban olvasóink 2014-ben, melyek voltak idén a legnépszerűbb cikkek, melyek bizonyultak a legkülönösebb keresőszavaknak, és választottunk néhány hírt a nagyvilágból is, amelyet a színházi események mellett fontosnak tartunk. Boldog új évet kívánunk, kedves olvasó!

 
Ünnepi hírek a világból 2014-ben:

2015 a Fény Éve
Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2015-öt a fény évének választotta, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben. A fény évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat kezdeményezte. Magyarország csatlakozott az EPS-en keresztül az európai kezdeményezésekhez, s az itthon megrendezendő kiterjedt eseménysorral kívánja a hazai közvélemény figyelmét felhívni a fény fontos szerepét a tudományban, az oktatásban, a technológiában, a művészetben, az élet minden területén.
 

BÚÉK - December 30-án mutatták be az ország első közösségi filmjét

A tavaly meghirdetett BÚÉK elkészítésében a fiatal filmesekből álló stábok mellett bárki részt vehetett saját videóinak beküldésével, az egyetlen kritérium az volt, hogy a videók december 31. és január 1. között készüljenek. Végül több mint 800 videó érkezett 60 településről, emellett a készítők 15 saját stábja is 24 órán keresztül forgatott szilveszterkor, így összesen csaknem 100 órányi nyersanyagból készült el a 70 perces mozifilm.

 

Újév közeledtével újra leugrott egy rigai toronyépületről a rejtélyes ejtőernyős

A lett rendőrség nagy bosszúságára ismét leugrott egy rigai toronyépületről az a rejtélyes ejtőernyős, aki évről évre szilveszter közeledtével hajtja végre akcióját. Ez volt a harmadik alkalom, hogy borsot tört a rendőrök orra alá. Az Elvis Presleynek öltözött férfi a szovjet időkben emelt sajtóházról ereszkedett alá. A 77 méter magas épületben egykor számos újság és magazin szerkesztősége működött, de már évek óta üresen áll. 

"Csakúgy, mint a korábbi években, az ugrás idén is meglepetés volt a járókelők és az épület biztonsági őrei számára" - fogalmazott segítőivel közös közleményében "Elvis". A mutatványról készült videót feltöltötték a YouTube-ra. "Be the king of your life (Legyél az életed királya)!" - olvasható az ugrást megörökítő felvétel elején. 

 

Dubajban rendezik a világ leglátványosabb szilveszteri tűzijátékát

A világ leglátványosabb szilveszteri tűzijátékát rendezik Dubajban, ahol gigászi LED-képernyővé alakul a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa.

A 828 méter magas felhőkarcoló felső részét LED-képernyőkkel egy hatalmas videokivetítővé változtatják, amelyen grandiózus, hat felvonásból álló lézer- és fényjáték lesz látható, miközben tűzijátékokat lőnek fel az épületről december 31-én éjfélkor. A látványosnak ígérkező show a YouTube videómegosztó portálon keresztül élőben is követhető lesz szerte a világon, a nézők választhatnak, hogy a négy lehetséges szög közül melyikből nézik a látványosságot.
A városállam már tavaly szilveszterkor is rekordot állított fel, mivel hat perc alatt 479 651 tűzijáték-rakéta világította be az éjszakai eget. Ezzel megdöntötte a szomszédos Kuvait rekordját, amely egy óra alatt 77 ezer rakétát lőtt fel 2011-ben.

 
 
tancolnimindenhol
 

 

Legnépszerűbb cikkeinkből:

 

Szeretném hinni, hogy tévedek - Kulka János nyílt levele Orbán Viktorhoz

Kulka János, a Katona József Színház társulatának tagja írt nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek Kerényi Imre kijelentéseivel kapcsolatban.

 

Táncolni mindenhol! - Világnapi fotósorozat

Hagyományunkhoz híven a Tánc Világnapja alkalmából fotósorozatot közöltünk azt bizonyítandó, hogy a világ bármely pontján lehet és érdemes lehet táncra perdülni. 

 

Színikritikusok Díja 2014 - Itt a gála tárlat

A Színház.hu a Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén járt a Trafóban, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját nyújtották át. A gála-tárlatot is magtalálhatták oldalunkon.

 

"Nincs félnivalónk" - Rendkívüli társulati ülést tartott Őze Áron

Rendkívüli társulati ülést tartott Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, miután az emberi erőforrások minisztere Zalán János színészt nevezte ki a teátrum élére. Erről is tudósítottunk.

 

A kíváncsiságunk a bizonyíték - Interjú Ascher Tamással 

Leköszönt a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori posztjáról Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője, és újra osztályfőnök lett. Ennek kapcsán kérdeztük.

 

Bitskey Tibor és Cserhalmi György a Nemzet Színészei

Csaknem egy órás tanácskozás után meghozták döntésüket a Nemzet Színészei: Avar István és Sztankay István helyére Bitskey Tibort és Cserhalmi Györgyöt választották meg.

 

Újratervezés - Ismét látható a többszörösen díjazott kisfilm

Újra elérhető a Pogány Judit és Kovács Zsolt főszereplésével készült Újratervezés című kisfilm, amely múlt év decemberében pár napig több ezer látogatót vonzott az interneten.

 

szineszek

 

A legnépszerűbb színészek és színésznők oldalunkon 2013-ban:

 

1.Trokán Nóra és (immár 4. éve) Alföldi Róbert

 

2. Szinetár Dóra / Varju Kálmán

 

3. Szamosi Zsófia/ Krisztik Csaba

 

(Az ő nevüket keresték, és az őket érintő híreket kedvelték a leginkább.)

 

szinhazhu

 

A legkülönösebb keresőszavak, kifejezések, amelyekkel eljutottak a Színház.hu-ra 2013-ban:

 

1. műkonty elérhetőség

2. páger antal életéből kérnék

3. férfiagy

4. középeurópai hobo nemzeti színház

5. róza néni

6. vadászni jó

7. aradi sex

8. bonbon receptek

9. baksai árpád kapcsolatai

10. málnát szednék

 

Boldog új évet kívánunk kedves olvasó! 

 

2013-as, szilveszteri fotósorozatunkat itt érhetik el.

 

 

 

süti beállítások módosítása