Abigail bulija – Mike Leigh darabot rendez Ascher

Január 16-án lesz a bemutatója Mike Leigh Abigail bulija című darabjának, Ascher Tamás rendezésében.

Ajánló a darab elé:

 

Kevesen tudják, hogy Mike Leigh, a Magyarországon is ismert, népszerű filmrendező, színházi rendezőként és színpadi szerzőként kezdte pályáját. Filmjeleneteinek felépítése és a műveire jellemző részletgazdag, árnyalt, sok életismeretet, megfigyelést használó színészi játék - meglehet, mind a színházi indulás hozadékai. Ahogyan filmjei, darabjai is kevéssé akciódús, a magán szféra kérdéseit firtató, egyszerű történetek, amelyek fókuszában többnyire működési zavartól sújtott emberi kapcsolatok állnak.

 

olvasópróba Fotó az olvasópróbáról (forrás: hirleso.hu)

 

Az Abigail bulija szereplői egyazon kertvárosi utca lakói. Amíg egyikük kamaszlánya, Abigail, bulit rendez a haverjainak, a szomszédban a felnőttek is összejönnek. Ahogy fogynak az italok, úgy válik kérdésessé, meddig késleltetheti a botrányt a sikeres és boldog élet kötelező felmutatása...

 

Beszámoló a nyílt próbáról:

 

A nyílt próba izgalmasan indult, ugyanis a nézők a színpadon keresztül közelítették meg a nézőteret. Miután elfoglalta mindenki a helyét, a rendező a látványhoz és a történethez fűzött hozzá tudnivalókat. A színpad jobb oldalán egy kanapé, fotelek és egy dohányzóasztal látható, mögötte polcrendszer, melyen bakelitlemezek, s azok lejátszója, szivardoboz, magazinok és néhány könyv található. A színpad baloldalán a bárpult, mögötte pedig az ebédlő. Az előadásban kiemelten szerepet kapnak a berendezési tárgyak: a szomszédasszonyok beszédtémája, és a társadalmi rangot is bemutató kellékek mind a házigazdák ízléséről és pénzügyi helyzetéről árulkodnak - a legújabb kanapétól kezdve az antik gyertyatartóig. A darab szereplői módosabb és kevésbé módos középosztálybeliek.

 

abigail

Abigail bulija (forrás: Katona József Színház)

 

A rendező elmondta, hogy a történetből 1977-ben tévéváltozat is készült. Mike Leigh – aki színházi és filmes területen egyaránt működött – az előadáshoz meghallgatásokat tartott, egyesével hallgatta meg a színészeket, amiből egy idő után improvizatív módon történetek alakultak. A negyedik hónap végén kezdtek csak forgatni, addig alakítgatták a történetet. Eredetileg a történet a 70-es években játszódik, Ascher viszont nem rögzítette ehhez az évtizedhez, kitágította az értelmezhető időszakot, példaként felhozva, hogy: „lehet akár 1999 is.”

 

rezes Rezes Judit az előadásban (forrás: Katona József Színház)

 

Ascher Tamás bevezetője után három jelenetet nézhettünk meg: az első jelenetben rögtön kitisztul a helyzet, Beverly (Rezes Judit) és Laurence (Kocsis Gergely) partit adnak néhány régi és új barátjuknak. A vendégeik pedig Angie (Jordán Adél) és Tony (Ötvös András), akik nemrég költöztek a városba, illetve Suzy (Ónodi Eszter), akinek 15 éves lánya, Abigail, bulit rendez otthon.

 

A drámai megnyilvánulásokkal szinte pártot alapító és a társaságból magát állandóan kiemelő nőszemély Beverly és a mindenképpen másoknak megfelelni és másokra hasonlítani akaró, gimnazista lányként viselkedő Angie alakítják a beszédesebb nőket. Suzy, a gyermekéért aggódó, lelki szemeivel a házibuliban, ám fizikailag a felnőttek koktélpartiján van jelen - ő testesíti meg a harmadik, szófukarabb nőt. A férfiakat a szótlan, ugyanakkor kíváncsi és könnyen felingerelhető

Tony, illetve a feleségének minden parancsát teljesítő, filozófiai magasságokban repkedő, jó humorú férj, Laurence mutatja be, akinek vicces félmondatain nagyon nevetett a közönség

abigail2

 Abigail bulija (forrás: Katona József Színház)

 

 

A második jelenetben a nők, a harmadik jelenetben a férfiak kaptak nagyobb szerepet, amikor visszaérkeztek a szomszédban zajló házibuli ellenőrzéséből: csak átmentek megnézni, minden rendben van-e. Tették mindezt Suzy kedvéért és a nyugalom kedvéért is, ugyanis nem nyaggatják őket tovább feleségeik a parti további részében, ha ezt megteszik.

 

A rendező instrukciói szerint újra és újra el kellett játszaniuk a színészeknek az egyes jelenetek részleteit, míg nem lettek megfelelőek – az ismétlések gyakoriságában közrejátszott az is, hogy Rezes Judit és Jordán Adél meg voltak fázva és néha beleköhögtek a jelenetekbe. Ascher ezt annyival összegezte: „ha tehetném, rájuk szólnék, köztudott, hogy a nézőkre is azonnal rászólok!”

 

jordán

Jordán Adél az előadásban (forrás: Katona József Színház)

 

A nagyjából egy térben játszódó előadásban jól kirajzolódnak a karakterek: az eleinte udvariaskodó, túl kedves mondatok elegyednek a későbbiekben éles, parancsoló hangenmű felszólításokkal. Érezhető, hogy jelentéktelennek tűnő mondatok mögött húzódik meg a konfliktushalmaz.

 

A másfél órás próbán ennyit tártak a szemünk elé, de a három jelenet is meggyőzte a jókedvűen távozó nézőket: érdemes lesz visszatérni a Kamrába, a humoros előadásból nem lőttek le nekünk minden poént.

 

Csikós Kornélia

 

ónodi

 Ónodi Eszter az előadásban (forrás: Katona József Színház)

 

Abigail bulija

színmű

 

Író: Mike Leigh

Fordító: Hamvai Kornél

Rendező: Ascher Tamás

 

Színész:

Beverly - Rezes Judit

Laurence - Kocsis Gergely

Angie - Jordán Adél

Tony - Ötvös András

Suzy - Ónodi Eszter

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Szakács Györgyi

Világítás: Bányai Tamás

Zenei szerkesztő: Vajdai Vilmos

Dramaturg: Radnai Annamária

Munkatárs: Zsigó Anna

Asszisztens: Tóth Judit

 

Bemutató: január 16. 19:00 Kamra

 

Forrás: Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása