Lengyelországi bemutatóra készül Máté Gábor

Spiró György Az imposztor című darabját a varsói Teatr Dramatyczny-ben rendezi a Katona József Színház igazgatója, a premiert január 10-én tartják.

 

A bemutató a lengyel nemzeti színjátszás 250. évfordulója alkalmából megrendezett Wojciech Bogusławski Év hivatalos eseménysorozatának ünnepélyes megnyitója is egyben. A felkérés a rendezésre A mi osztályunk írójától, a Teatr Dramatyczny színház igazgatójától, Tadeusz Słobodzianektől érkezett.

 

"Már A mi osztályunk bemutatója körül felmerült az ötlet, végül 2014 utolsó heteire sikerült megszervezni és összeegyeztetni a közös munkát" – mondta el az együttműködésről Máté Gábor, akinek elmondása szerint a beszélgetés korai szakaszában felmerült az az elképzelés is, hogy a Cigányokat rendezi, végül azonban Az imposztor lett a befutó.

 

mate gabor varso

Fotó: katonajozsefszinhaz.hu

 

A darabot a Katona 1983-ban mutatta be Zsámbéki Gábor rendezésében; Spiró a főszereplő karakterét saját elmondása szerint Major Tamásról mintázta.

 

"A színészek rendkívül gazdagon játsszák a darabot, ezért különös örömöt jelent számomra az, hogy Spiró műve ezúttal lengyelül kel életre. A próbák során a kommunikációt tolmáccsal oldjuk meg: ebben a segítségem Pászt Patrícia, akinek odaadó munkája révén szinte nem is érzékelhető az, hogy a színészek és a rendező más-más nyelven gondolkodnak és szólalnak meg – mondta el a varsói kollégákkal való munkáról Máté Gábor.

 

A bemutató a lengyel nemzeti színjátszás 250. évfordulója alkalmából megrendezett Wojciech Bogusławski Év hivatalos eseménysorozatának ünnepélyes megnyitója is egyben, amelyen a lengyelországi színházi szakma képviselőin kívül részt vesznek a darab magyar alkotói is: Máté Gábor mellett Spiró György drámaíró, Cziegler Balázs díszlettervező és Füzér Anni jelmeztervező.

 

Az imposztor próbái novemberben kezdődtek, Máté ezalatt a Katona-beli feladatait az itthoni kollégákkal lefolytatott napi akár többszöri Skype-os egyeztetéssel, megbeszélésekkel oldotta meg, illetve több alkalommal hazautazott eljátszani szerepeit. Ezzel párhuzamosan már készül az áprilisban színpadra kerülő Faust főszerepére.

 

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása