Toldi - Zenés játékot mutattak be Sopronban

A Toldi című zenés költői játék január 6-tól látható ifjúsági bérletben a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

 

Mire szán bennünket a sors, hogyan tudom elérni és betölteni a küldetésem, ki vagyok, hol a helyem a világban? Mindezekre a kérdésekre is választ adhat a mának is ez a történet - mondta Wiegmann Alfréd rendező, aki szerint nagy vállalás ma Arany János eredeti epikus feldolgozásában eljátszani a Toldit, mert a fiatalokat elidegenítheti a műtől a régies szövegkörnyezet és a szavak.

 

Ezért választották azt a megoldást, hogy a verses történetet játékos formában, mozgásszínházi elemek beépítésével vonzóvá teszik. Ebben Demcsák Ottó koreográfus volt a segítségükre.

 

4842

Fotó: Soproni Petőfi Színház

 

A Ghymes együttes alapító tagja, Szarka Gyula zenéje érzelmileg ad egy olyan impulzust a közönségnek, hogy közel érezhessék magukat a színpadi játékhoz. Mindemellett pedig a háttérvetítések alkalmazásával egy modern vizuális világot varázsolnak a nézők elé és ez is könnyítheti a befogadást. Erre azért is van szükség, mert szinte lehetetlen lenne realista díszletek között megjeleníteni ezt a sok helyszínes művet, s így a technika segítségével tudnak a cselekmények hangulatához illő képi impulzusokat adni - hagsúlyozta a rendező.


- Meghagytuk az eredeti szöveget, néhány helyen húztunk csak belőle Németh Ervin segítségével, hogy időben ne legyen túl hosszú az előadás. Úgy gondolom, Arany János műve is tükrözi, hogy a költőnek milyen fantasztikusan mély lélektani ismeretei voltak. Mennyi mindent is tudott az emberről, a lélek működéséről, az általa leírt figurák a maguk társadalmi helyzetéből szólalnak meg. Ez is csodálatos a Toldiban, amelyet fiataloknak és felnőtteknek egyaránt ajánlhatok. Minden korosztály megtalálhatja a rá vonatkozó életérzést, élettapasztalatot ebben a történetben.

 

A Toldi a mának is üzen, hiszen tulajdonképpen egy nagy etikai képlet a kicsorbult testvéri szeretetről és a vérségi kötelékek megbecsülésének fontosságáról. Ha pedig azt nézzük, hogy egy aktív, a saját identitását kereső, a tunya világban a dolgát kutató és cselekedni vágyó ember szép sorsa ez, akkor felfoghatjuk egy modern karriertörténetnek is mindazt, amit Miklós átél. Ő megmutatta - ha úgy nézzük felépítette - magát, hogy beteljesítse küldetését és megtalálja helyét a társadalomban. Ma pedig ez egy modern kérdésre adott modern válasz. Ez is üzenete lehet a Toldinak - hangsúlyozta a rendező, aki hozzáfűzte: mindezt remek színészi gárda teszi átélhetővé a közönség számára.


Szereplők: Papp Attila, Ács Tamás, Pintér Gábor, Horváth Zsuzsa, Horváth László, Szőcs Erika, Molnár Anikó, Sárdy Zoltán, Szlúka Brigitta. A zeneszerző Szarka Gyula, a koreográfus Demcsák Ottó, a dramaturg Németh Ervin. A látvány Gál Krisztián és Gábor Enikő nevéhez főződik, a díszlet Pataki András, a jelmez Húros Annamária, a fény Kovács Ferenc munkája. A rendezőasszisztens Kincses Kata, a rendező Wiegmann Alfréd.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása