Élő felszín - Geo-metamorfózissal indul az év a Bethlenben

Az Élőkép Színház különleges előadása nyitja az új esztendőt a Bethlen Téri Színházban január 9-én, 19:30-kor.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Az Élő Felszínben az Univerzum; a Naprendszer égitestjei, az űr és a Föld elevenednek meg háromdimeniós formában. A színpadon vulkán tör ki, jéghegy tornyosul s olvad, a bolygók felszínén tengerek, sivatagok alakulnak, folyamatosan mozogva, akárcsak a valóságban.

 

Elo felszin Ladinek Viktor

Fotó: Ladinek Viktor

 

Az előadásban megfigyelhetjük és megkedvelhetjük a geológiát: domborzati átalakulásokban, absztrakt felszínképződmények mozgásában gyönyörködhetünk. Az élőben mozgatott vetített felületen kezdetben Naprendszerünk égitestjei elevenednek meg, majd ahogy belefeledkezünk a hangkompozíció és a látvány poézisébe, úgy jutunkközelebb és közelebb emberi létünk mikrouniverzumához...


Az ÉLÕKÉP alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező. 2004 óta egyesületi formában működik. Az ÉLÕKÉP alkotói világa a vizuális kommunikáció és a színház metszetében helyezkedik el. Munkáiban a kép, képzet és képzelet szerves egységet alkot installációval, előadóművészettel. Formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása iránti vágy vezérel bennünket.

 

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

„Az első perctől kezdve a produkció hatása alatt voltam, lenyűgözött, ahogy a felszín egy másodpercre sem áll meg, folyamatosan lélegzik, pulzál, akárcsak az ember... Itt nem a természettudományos hűség volt a lényeg (bár Bérczi Szaniszló geológus szakértelme segített a produkció létrehozóinak az égitestek felszínének feltérképezéséhez), hanem a metamorfózis, és az, hogy a lábunk alatt szilárdnak hitt talaj alatt és a fejünk fölötti univerzumban bár szabad szemmel nem láthatjuk, de folyamatos változások vannak.”
(Szlávik Dóra: Az univerzum tánca, prae.hu, 2014)

 

 Elo felszin

 

Élőkép Színház: Élő felszín

 

zeneszerző: ifj. Kurtág György
mozgatók: Hrotkó Heléna, Makra Viktória, Törzsök Kata
hang: II. Lengyelfi Miklós
munkatárs: Tankó Barnabás
geológiai tanácsadó: Bérczi Szaniszló
látvány, tervezés, rendezés: Bérczi Zsófia

 

2015. január 9.

Bethlen Téri Színház

 

 

süti beállítások módosítása