Csákányi Eszter: „Mindent föláldoz az ember egy szerepért”

Két mozifilmjét és egy tévésorozatát mutatták be ősszel, Pintér Béla már a harmadik előadásába kéri fel. Lapszemle.

A Ványa bácsi cikkéből:

 

Csákányi Eszter az interjúban beszélt többek között arról, milyen az alkotói kapcsolata Pintér Bélával: „Ez egy váratlanul lett mély kapcsolat. Minden előadás újratermelte a következő reményt és a következő ígéretet. (…) Én az idősebb generációból jövök, vagyok, és ez a fiatalos lendület, hév, gondolkodás, amit náluk találtam, borzalmasan izgat. Így a pályám felén túl (nevet), azt tudom mondani, ez tart fiatalon. Hogy annyira hasonlít az ízlésünk Bélával, az egy alapdolog, de rettentő fontos a közös igény is, hogy a munka a legfontosabb, az a legértékesebb, nincs csalás, lazítás, koncentráltan egy ügyre figyelünk. Boldog vagyok, hogy ő most gondolkodik bennem. (…)” – árulta el a színésznő, majd arra kérdésre is válaszolt, szeretne-e a Pintér Béla Társulat tagjává válni.

 

„Ez egy érzékeny kérdés. Nem tudom. Annak nagyobb súlya lenne. Kötelezettebb lenne a kapcsolatunk, mint most. (…) Én szabadabbnak érzem mindkettőnket így.” – vélekedett Csákányi Eszter.

 

nemethandraspeter

Csákányi Eszter (fotó: Németh András Péter)

 

A színésznő a Bárkibármikorban alakított, nála 17 évvel idősebb karakter megformálásáról is mesélt. „Amikor fiatalon játszol öreget, az jó dolog, játszottam én is fiatalon nagymamát. De most, amikor belenézek a tükörbe és látom magam 78 évesen, az nehéz, nagyon nehéz. Mindent föláldoz az ember egy szerepért.” – mondta, majd a Swing című filmről ejtett szót, ahol viszont egy fiatalos karaktert testesít meg.

 

„Fazekas Csabának azt köszönöm, hogy adott nekem egy igazi női szerepet. (…) Minden szerepemben valahogy megtalálom magam. Most egy olyan nőt játszom, akit elhagynak, aki problémás lesz, de észhez tér, erőt gyűjt és feláll. Nem mondom, hogy nem ismerős.”

 

A színésznő őszintén beszélt arról is, hogy szívesen dolgozna többet. „Valószínűleg rólam mindenki azt gondolja, tele vagyok munkával, hiszen most mutatták be egyszerre három filmemet, a Swinget, az Utóéletet (amit szintén imádtam) és a Terápiát, de színházban ebben az évadban konkrétan egy bemutatóm volt, a Bárkibármikor. Azt gondolom, szakmailag jó lenne legalább kettő.” – árulta el.

 

Csákányi Eszter végül a Terápia című sorozatról, illetve a filmes és színpadi szerepalakítás közti különbségekről mondta el tapasztalatait. "Mostanában olyan társulatoknál vagyok, ahol a minimál a lényeg. Sok különbség nincs a két színjátszás között: ugyanúgy igazul kell játszani színpadon és a kamera előtt. Persze a gesztusok nagysága lehet eltérő, de az érvényesség és a minimalizmus közös. De a szerepem szerint se nagyon csinálhattam volna mást, hisz mit csinál egy pszichológus? Ül és figyel, lehetőleg mindenfajta érzelmi reakció nélkül, és kérdez. És a jó színész az jó terapeuta, hasonlít a két szakma. (…)” – vélekedett.

 

A teljes interjúból kiderül az is, melyik volt a szívének legkedvesebb társulat, az, hogy hogyan gondolkodik a család-szakma kérdésköréről és az is, milyen a viszonya Mácsai Pállal.

 

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: vanyabacsi.blog

 

 

süti beállítások módosítása