Ma van a magyar musical napja!

 Január 12-én ünneplik 2012 óta a magyar musical napját a Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére.

Az időpontot azért választották, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt: Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét. 

 

A musical a zenés színház jellegzetes amerikai műfaja, mely szakít az operett, a zenés vígjáték és a revü dramaturgiai elveivel, rendszerint kész irodalmi művek felhasználásával alkalmazza a párbeszédet, éneket, táncot. A műfaj ősének a daljáték és az operett tekinthető, de szerkezete más: az operához hasonlóan nincs vagy csak nagyon kevés a prózai rész, a zene operaszerűen szerkesztett, tehát témák, ciklusok követik egymást, ismétlődnek, és így a zenének önmagán túl, szerkezetileg is üzenete van.

 

myfairlady


Az első musicaleket a múlt század első felében a New York-i Broadwayn játszották, ezek zeneileg a dzsessz különféle ágaiban gyökereztek. Európában az 1950-es évek óta hódít teret ez a zenés műfaj. Sokan az Alan Jay Lerner és Frederick Loewe által jegyzett My Fair Ladyt tartják "a legtökéletesebb musicalnek". A G.B. Shaw Pygmalion című darabja alapján készített darab ősbemutatója 1955-ben volt a Broadwayn, majd 1964-bent George Cukor rendezésében többszörös Oscar-díjas filmváltozata is elkészült.


Amerikában egymást követték a világsikert arató musicalek: 1957-ben a West Side Story, 1966-ban a Kabaré, 1969-ben a Hair, az első kizárólag beat- és rockzenére épülő musical, 1975-ben az A Chorus Line (Tánckar). Az elmúlt évtizedek legnépszerűbb musical-szerzője a brit Sir Andrew Lloyd Webber, aki olyan műveket jegyez, mint a Jézus Krisztus szupersztár, az Evita, a Macskák, és Az Operaház Fantomja, utóbbi a valaha leghosszabb ideig játszott darab a Broadwayn. A sor folytatható A nyomorultakon, a Miss Saigonon és a Rómeó és Júlián át napjaink sikerdarabjaiig.

 

egyszerelem


E musicalek zömét Magyarországon is bemutatták, miközben megszülettek az első hazai zenés darabok is. 1960-ban alakult a Nagymező utcában működő Petőfi Színház, amelynek repertoárját Szinetár Miklós művészeti és Petrovics Emil zenei vezető a zenés színpad klasszikusaiból, nagy sikerű külföldi musicalekből és új magyar zenés játékokból kívánta kialakítani. Harmadik bemutatójuk 1961. január 12-én az Egy szerelem három éjszakája című "musical tragedy" volt, amely egy csapásra polgárjogot szerzett idehaza is a műfajnak. A II. világháború alatt játszódó, Radnóti Miklós sorsát idéző színművet Hubay Miklós, a dalszövegeket a költő, műfordító Vas István írta, a zeneszerző Ránki György volt, a zenekart Petrovics Emil vezényelte. A darabot Szinetár Miklós parádés szereposztással állította színpadra, Bodrogi Gyula, Margitai Ági, Miklósy György, Agárdi Gábor, Sennyei Vera, Horváth Tivadar részvételével. A darabból 1967-ben Révész György filmet forgatott, a főszerepekben Tóth Benedekkel, Venczel Verával, Darvas Ivánnal, Latinovits Zoltánnal, Sinkovits Imrével, Kállai Ferenccel, Major Tamással és Bodrogi Gyulával. A musicalt azóta számos felújításban játszották, tévéváltozatát 1986-ban mutatták be.

 

janosvitezfedaksari


A színpadi bemutató napján, január 12-én tartják 2012 óta a magyar musical napját a Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére. Az ünnepet először Somogyi Zsolt, a múzeum igazgatója javaslatára rendezték meg az alkotók és az ősbemutató összes résztvevője tiszteletére, a műfaj népszerűsítésére. A zenés megemlékezést akkor Fedák Sári mellszobra közelében tartották (Fedák volt a musical elődjének számító daljáték, Kacsóh Pongrác János vitézének első Jancsija.)


Az operett "nagyhatalomnak" számító Magyarországon hamar rendkívül népszerűvé vált a musical műfaja, az 1970-es évektől egymást követték a sikerdarabok: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, István, a király (e rockopera műfajilag musicalnek minősül), A padlás, Doktor Herz, Légy jó mindhalálig, Valahol Európában, A dzsungel könyve, Hotel Menthol, Made in Hungária, Abigél, Isten pénze, Szép nyári nap, Én, József Attila, A fejedelem - csak néhányat említve.

 

padlas


A műfaj magyarországi népszerűségét és rangját is jelzi, hogy 1911-ben Budapest és Szabadka rendezte meg az első Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt. (A világhírű, Grammy-díjas magyar származású zeneszerző, többek közt az Elisabeth, a Mozart!, a Rebecca, a Marie Antoinette című musicalek szerzőjének szülővárosa a vajdasági város.) 2012-ben a Budapesti Operettszínházban tartották az Aranypálca elnevezésű nemzetközi operett-musical karmesterverseny döntőjét. 2013 áprilisában Budapesten, az Operettszínházban rendezték meg az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivált.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása