Meghalt a világhírű Jelena Obrazcova

 

Súlyos betegség után, 75 éves korában hétfőn meghalt Jelena Obrazcova.

A világhírű orosz operaénekesnőt egy németországi klinikán érte a halál - közölte Szentpéterváron Natalja Ignatyenko, a Jelena Obrazcova Alapítvány igazgatója

 

Az énekesnő orvosai tanácsára döntött úgy, hogy a kemény oroszországi telet az enyhébb németországi klímára cseréli, és egy ottani klinikán kezelteti magát. 


Obrazcova hosszabb ideje betegeskedett. Hétfőn egyszerűen leállt a szíve - mondta Ignatyenko, anélkül, hogy megnevezte volna a világsztár betegségét, illetve a németországi klinikát, ahol gyógykezelték.


Az énekesnőt január 14-én, szerdán a moszkvai Nagyszínházban ravatalozzák fel, búcsúztatását a Megváltó Krisztus székesegyházban tartják, örök nyugalomra a novogyevicsi temetőben helyezik. 


Obrazcova az első világhírű orosz operaénekesnek számított Fjodor Saljapin (1873-1938) után, az orosz köztévé hétfőn "minden idők legjobb Carmenjének" nevezte a világ operaszínpadainak ünnepelt mezzoszopránját.

 

Jelena Obrazcova


Jelena Obrazcova 1939. július 7-én született Leningrádban. Ötéves korában kezdett énekelni. A leningrádi konzervatóriumban végezte tanulmányit, és még diákként debütált a moszkvai nagyszínház színpadán, ahol 1963 decemberében Muszorgszkij Borisz Godunov operájában Marina Mnisek, a szandorimi vajda lánya szerepében. Az európai operaházak azután figyeltek fel rá, hogy bemutatkozott Párizsban a Salle Pleyel koncertteremben. 

 

A Lenin-renddel, Glinka-díjjal ás számos más szovjet, orosz állami díjjal kitüntetett orosz szoprán azóta több mint 80 orosz, valamint európai klasszikus és a 20. századi opera legnagyobb szerepeit énekelte, rendezőként is bemutatkozott, és számos mesterkurzust tartott világszerte. 

 

Olyan karmesterek keze alatt dolgozott, mint Claudio Abbado és Herbert von Karajan, és olyan világsztárokkal lépett fel, mint Plácido Domingo, akivel a Franco Zeffirelli rendezte Carmen című filmben is énekelt. A világhírű olasz rendező Parasztbecsület című filmjében is ő énekelte Santuzza szerepét. 

 

Obrazcova 2007-től egy éven át a szentpétervári Mihajlovszkij Színház művészeti igazgatója volt. Az utóbbi években még rendszeresen fellépett Csajkovszkij A pikk dáma című operájában. Nevével jelzett nemzetközi énekversenyeket rendezett, és a szentpétervári nemzetközi zeneakadémia szervezésével foglalkozott.

 

2014 októberében nagyszabású operagálával köszöntötte őt 75. születésnapja alkalmából a moszkvai Nagyszínház. Ezen Obrazcova fekete ruhában énekelte el a grófnő szerepét Csajkovszkij A pikk dáma című operájából, amellyel az elmúlt években egyik legnagyobb sikerét aratta.

 

Obrazcova a szovjet korszakban aratta legnagyobb sikereit. Andrej Gromiko hajdani szovjet külügyminiszter egyszer azt mondta, hogy az operadíva többet tett a Szovjetunióért, mint a kommunista tábor összes nagykövete együttvéve - idézte fel a moszkvai gála házigazdája. Repertoárja 86 operaszerepet ölelt fel, de énekelt népdalokat, régi románcokat és dzsesszszámokat is. 

 

Jelena Obrazcovát a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szeptemberben megrendezett I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrijébe is meghívták, de a felkérésnek betegsége miatt már nem tudott eleget tenni.

 

süti beállítások módosítása