Visszalépett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja a poszt betöltésétől

Visszalépett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári posztjától az eredeti nyertes, Papp Csilla. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tisztségre a korábban szintén alkalmasnak minősített pályázatot benyújtó Vonderviszt Lajost javasolta a miniszterelnöknek, aki a javaslatot elfogadta.

 

Az előzményekről:

 

A válasz.hu írása szerint az ügy előzménye a következő: "Az egyetem szenátusa január 2-án küldte meg a hadüzenetet a humán tárcának informálisan. Arról tájékoztatták az egyetemet fenntartó minisztériumot, hogy a szenátus összeült és olyan határozatot hozott, hogy az egyetemre érkező új kancellárt hivatalba lépése előtt meg kívánják hallgatni, és a kancellárt csak e meghallgatást követően veheti alkalmazásba az egyetem rektora. 

A szenátusi ülés viszont nem volt jogszerű, úgyhogy megismételték múlt hét csütörtökön, s meghívták a megbízott kancellárt is. A meghívást Papp Csilla elfogadta és vele ment egy főosztályvezető meg egy miniszteri biztos is a tárcától. Utóbbiak ott a helyszínen elő is adták, hogy ez az esemény nem minősül jogi értelemben vett szenátusi ülésnek. A felsőoktatási törvény ráadásul egyértelműen kimondja, hogy a megbízott kancellárt a rektornak kötelessége állományba venni, ennek megfelelően a szenátus nem jogosult a kancellári megbízatással kapcsolatban döntést hozni, a megbízatásával kapcsolatos szenátusi határozatok tehát önmagukban is törvényt és eljárásjogi szabályokat sértenek".

A humán tárca küldöttei ennek ellenére felvetették, hogy informálisan vitassák meg, mi a gond, ezt viszont az egyetem megjelent polgárai egyhangúlag elutasították. A válasz.hu felvetette, ha az ügy nem békekötéssel zárul, az egyetem dolgozói már januári fizetésüket sem kapják majd meg.

 

 

Az előzményekről itt olvashat. 

 

szinmu

 
Papp Csilla visszalépett:
 
A szaktárca felsőoktatási államtitkársága az MTI kérdésére szerdán azt közölte: a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári tisztségének betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő Papp Csilla arról tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumát, - mint a kancellári pályázat kiíróját -, hogy visszalép kancellári tisztségének betöltésétől.
 

A közlés szerint döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott "méltatlan és jogszerűtlen eljárást", valamint "a személyét és a családját ért támadásokat jelölte" meg.

 

Mint írták, Papp Csilla meggyőződése szerint a miniszterelnök által rábízott felelősségteljes feladatot akkor tudja ellátni és a kancellári rendszer akkor tud hatékonyan működni, ha az új vezető el tudja magát helyezni egy már működő szervezetben, és annak segítségére tud lenni. E feltételt az intézmény részéről - az egyetemi vezetés méltatlan hozzáállása miatt - nem látta biztosítottnak, ezért a visszalépés mellett döntött.

 

Az államtitkárság arról tájékoztatott: az emberi erőforrások minisztere Papp Csilla döntését tiszteletben tartva elfogadta azt, és a korábban szintén alkalmasnak minősített pályázatot benyújtó Vonderviszt Lajost javasolta kancellári tisztségre a miniszterelnöknek, aki a javaslatot elfogadta. A felsőoktatási intézmény rektora a honlapján szerdán azt közölte: csütörtökön sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

 

Az Emmi december 23-án közölte az MTI-vel, hogy eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is hamarosan megkezdhetik munkájukat a kancellárok, amelyekben nem volt sikeres az első pályázat.

 

Az akkori tájékoztatás szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Scheuer Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kupper András, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Papp Csilla, a veszprémi Pannon Egyetemen Kovács Gyula, a Szegedi Tudományegyetemen Devecz Miklós, a Pécsi Tudományegyetemen Jenei Zoltán, a bajai Eötvös József Főiskolán Bohátka Gergely, a Kecskeméti Főiskolán Hegmanné Nemes Sára - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára - nyert a kancellári pályázaton.

 

süti beállítások módosítása