A titkos házasság – Hábetler András Miskolcon rendez

A XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját láthatja a közönség január 16-tól a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

Hábetler András – akit a miskolci közönség Leporelló szerepében láthatott a tavalyi Don Giovanniban, valamint a Bartókplusz Operafesztiválokról is jól ismerhet – ezúttal rendezőként jelentkezik, és Domenico Cimarosa (1749-1801) A titkos házasságát hozza el Miskolcra.

 

habetler

 Hábetler András (forrás: fidelio.hu)

 

Ajánló az előadás elé:

 

Cimarosa legismertebb, 1792-es operájában egy szerelmespár történetét dolgozta fel, akik megpróbálják eltitkolni házasságukat a leány apja elől, de egy pénzéhes kérő és a becsvágyó apa keresztülhúzza terveiket. Mit tehet ilyenkor egy lány? Felveszi a kesztyűt, vagy inkább megszökik? Főleg, mivel egy féltékeny nővér, és egy szereleméhes vénkisasszony nagynéni is bonyolítják még a helyzetet – ezek után biztos, hogy ha valamit nehéz eltitkolni, az egy házasság! Ezt a könnyed történetet Hábetler András átdolgozásában a feje tetejére állítja, a mulatságos zűrzavar egyre csak fokozódik, míg végül egy mai, igazán fergeteges vígopera születik.

 

A barokk kor operajátszásának kedvelt fogása volt a pasticcio. Azaz, hogy a szerző önmaga korábbi, vagy más szerzők operáiból emel be rövidebb-hosszabb részleteket vagy akár teljes áriákat darabjába. E hagyomány továbbéléseként a miskolci előadás közönsége Cimarosáé mellett Monterverdi, Vivaldi, Händel és Mozart melódiáiban is gyönyörködhet!

 

titkoshazassag

 

Domenico Cimarosa

A TITKOS HÁZASSÁG

vígopera

Mai színpadra alkalmazta: Hábetler András

Fordította: Huszár Klára

 

Carolina - BUCSI ANNAMÁRIA

              EPERJESI ERIKA

Elisetta - FODOR BEATRIX

Serafina - SZOLNOKI APOLLÓNIA

Paolino - KISS TIVADAR

Geronimo - HÁBETLER ANDRÁS

Gróf - KOCSIS ISTVÁN

Anonimo - MÁHR ÁGI Jászai-díjas

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara

 

Díszlet– jelmeztervező: BOZÓKI MARA

Zenei vezető: CSER ÁDÁM

Dramaturg: CSEH DÁVID

Fénytervező: VIDA ZOLTÁN

Korrepetítor: RÁKAI ANDRÁS

Súgó: REITER KRISZTINA

Rendezőasszisztens -Ügyelő: SIPOS RICHÁRD

Vezényel: CSER ÁDÁM

Rendező: HÁBETLER ANDRÁS

 

Bemutató előadás: 2015. január 16. 19 óra - Kamaraszínház

 

süti beállítások módosítása