A visszautasított halhatatlanság botránya - Újra Színházfórum Kolozsvárott

A Robert Woodruff által rendezett Caravaggio Terminal január 19-i előadása után Kortársunk Caravaggio 2. - A visszautasított halhatatlanság botránya címmel beszélgetésre kerül sor a kolozsvári színházban. 

caravaggio szinhazforum bi-5555 

 

 

A Színházfórum újabb kiadásának különös jelentősége, hogy Berszán István és Láng Zsolt mellett Kocziszky Éva kiváló filozófiatörtész, művészetfilozófus és irodalomtudós, a veszprémi Pannon Egyetem professzora, több külföldi egyetem meghívott előadója is a vendégünk lehet.  Kocziszky Éva elméleti munkássága Európa szerte ismert, a klasszikus görög kultúra mai jelentőségéről, Hölderlin költészetéről,  Georg Hamann filozófiájáról szóló művei több nyelven is megjelentek. Legutóbbi könyvét – Antifilozófusok – huszonöt időszerű kérdése a kereszténységhez – a L’Harmattan jelentette meg 2014-ben. A meghívottakkal Visky András, a darab szerzője beszélget.

 

„Caravaggio művészete akkora fordulatot jelentett a maga korában, hogy a képek mai szemlélője ösztönösen is kortársának érzi őt. A „nagy és szent művészet” számára a felfokozottan személyes istenkeresés köznapi útjává vált. De nemcsak Isten, hanem a közvetlen valóság, de még a valóságos életet élő ember is eltűnt Caravaggio szeme elől. Valamennyi festménye ezt a monomániás küzdelmet fejezi ki a lehető legközvetlenebb eszközökkel. Olyannyira megszólítóak ezek a képek, hogy templomi leleplezésük és felszentelésük ünnepi alkalmain Róma szegényei, prostituáltjai, a megvetettek és kitaszítottak tömegével jelentek meg, mert úgy érezték, az életükről szólnak a nagy drámai erővel felidézett evangéliumi jelenetek" - fogalmazott a beszélgetés kapcsán Visky András.

 

Az előadás alkotói: Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Imre Éva, Sinkó Ferenc, Szűcs Ervin, Varga Csilla színészek, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező; a videoprojekciókat Bányász Bertalan, a zenét bodoki-halmen kata állította össze, a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi. Rendezőasszisztensként Mei Ann Teo, a dramaturg asszisztenseként Jessica Rizzo vett részt az előadás létrehozásában.

 

A beszélgetésre való tekintettel az előadás ezúttal este 7 órakor kezdődik.

 

 

A stúdiótermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

 

 

süti beállítások módosítása