Jászai Mari életéről mutatnak be monodrámát Sopronban

Magam keresése címmel monodrámát láthatnak a nézők Jászai Mari naplója, levelei alapján Juhász Róza színművész előadásában január 17-től.

Ajánló a darab elé:

 

A nemzet nagy színésznője, Jászai Mari leveleiből, naplójából összeállított színpadi játék megidézi a művész küzdelmeit, vívódásait önmagával, a korral, szerelmeivel. A Veszprémi Petőfi Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Klebelsberg Kultúrkúria, a Marczibányi téri Művelődési Központ és az Evangélium Színház közös produkciójának munkatársai: Dömölky János Balázs Béla-díjas, kiváló és érdemes művész, Libor Katalin, Hajdu Gábor, Debreczeni András, Szlávik János, Görgényi Gábor és Gábos Katalin.

 jaszai

Jászai Mari Gertrudis szerepében a Bánk bánban

 

"Jászai Mari, a magyar színjátszás felejthetetlen tragikája 1850. február 24-én született. Olthatatlan tudásvágya korának legműveltebb személyiségei közé emelte. Tehetsége, mindent elsöprő drámai ereje kortársait arra indította, hogy alakításairól tanulmányokat írjanak. Több mint ötven éven át láthatta a közönség a nemzet színházának színpadán. Az a közönség, amely rajongásig szerette, és ünnepelte estéről estére. Tudjuk, hogy Petőfi és Széchenyi volt számára az a két géniusz, akiket minden lehetséges módon hirdetett. Rendületlenül szavalta imádott Petőfije verseit, Nagycenkre pedig évente elzarándokolt Széchenyi sírjához. Az utókor sajnos már nem gyönyörködhet megrendítő alakításaiban, de a ránk hagyott írások és tanulmányok lehetővé teszik számunkra, hogy hirdessük őt. Kötelességünk ezt tenni, hiszen volt egy olyan csodája a magyar színművészetnek, aki példaképül szolgálhat a jövő nemzedéke számára. " - áll a színház ajánlójában.

 

 

A Soproni Petőfi Színház kamarabérletében január 17-én, 18-án és 19-én este hét órakor látható az előadás a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása