A magyar kultúra napja - Bukarestben és Erdélyben is ünnepelnek

Bukarestben és Erdélyben egyaránt megünneplik a magyar kultúra napját, amelynek alkalmából, színházi előadások, irodalmi rendezvények, koncertek és díjátadások lesznek.

A Balassi Intézet bukaresti magyar központjában csütörtökön Csörsz Rumen István ad koncertet Az mi keveset írtam, igazat írtam címmel Tinódi Sebestyén énekeiből. A koncerten a közönség ízelítőt kaphat Tinódi költői és tudósítói szerepköreiből, amelyeket az 1554-ben Kolozsvárott megjelent Cronicában foglalt össze. Az előadó az MTA Irodalomtudományi Intézete 18. századi osztályának főmunkatársa, a Musica Historica régizenei együttes művészeti vezetője.

 

kultura

 


Csíkszeredában a magyar kultúra napja alkalmából köszöntik 70. születésnapja alkalmából Ferenczes István írót és költőt, a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotóját. Torma Mária előadóművész Krónikás ének című verses pódiumműsorával ünneplik a költőt a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, az előadáson közreműködik Szűcs Miklós. A rendezvény főszervezője a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi kulturális központja. A két előadó pénteken a gyergyószentmiklósi Művelődési Központban is fellép ugyanezzel a műsorral.


Szintén Csíkszeredában a helyi Csíki Játékszín a Mária főhadnagy című operettet mutatja be.


A Kovászna megyei tanács a magyar kultúra napján adja át a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék Kultúrájáért életműdíjat. Az eseményen fellép a sepsiszentgyörgyi Impro-Víziók 2.2 zenekar, és kiosztják a III. Székelyföldi Grafikai Biennále díjait is. A grafikai szemle szintén a magyar kultúra napja alkalmából nyílik meg.


Marosvásárhelyen 24 órás irodalmi felolvasást tartanak helyi és évfordulós magyar szerzők műveiből, valamint a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból. A rendezvényen - amelynek román változatát  január 15-én, a román kultúra napja alkalmából is megtartották - kerekasztal beszélgetések lesznek, amelyeknek meghívottai többek között Kovács András Ferenc és Markó Béla költő, valamint Láng Zsolt író. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház felolvasószínházi est keretében mutatja be Szávai Gézának az Akit átvisznek a hegyen című drámáját, amely erdélyi ősbemutató lesz.


Szatmárnémetiben IX. alkalommal szervezik meg Egycsillagú égbolt címmel A Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozatot, amely január 18. és 25. között zajlik. A nagyváradi Szigligeti Színház Molnár Ferenc Liliom című művét tűzte műsorra a magyar kultúra napja alkalmából.


A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

 

süti beállítások módosítása