Fehérlófia a Bábszínházban – Könyv lett Szálinger szövegéből

Január 21-én a Budapest Bábszínházban a Fehérlófia című előadás után könyvbemutatót tartanak.

A Bábszínház ajánlója:

 

A Budapest Bábszínház és a magyar bábművészet, de a kortárs dráma számára is fontos könyvbemutató ez, hiszen egyre ritkább, hogy gyerekeknek készült drámaszöveg jelenik meg nyomtatásban.

 

Színházunk felkérésére írta Szálinger Balázs a Fehérlófiát, a darabból készült előadást 2013 márciusában mutattuk be. A produkciót látva döntött úgy az Orpheusz Kiadót vezető Erős Kinga, hogy a szöveget a színház előadásának fotóival illusztrálva adja ki. A könyvbemutatóra január 21-én, 12:30-kor, a 10 órai előadás után  kerül sor a Budapest Bábszínházban. 

 szalinger

Szálinger Balázs (forrás: kulter.hu)

 

 

A Fehérlófia című előadásról:

 

A Fehérlófia az egyik legismertebb és legrégebbi magyar népmese. A címszereplő nevének különös csengése, anyai önfeláldozásból eredő hihetetlen ereje, amely emberfelettivé emeli, mindenki számára ismert, közös kultúránk része. A világot, melyet útja során felfedez, megért és élhetőbbé tesz, mágikus erejű lények népesítik be.

Pontosan olyan tehát ez az ősi mese, mint egy szuperhőstörténet: bár Fehérlófia nem visel álruhát, de különleges képességekkel rendelkezik, állhatatos és az igazságot védelmezi. A kalandok során azonban – ellentétben a képregényekből vagy filmekből ismert külföldi kollégáival – jelleme fejlődik, mert a barátság, a hűség, a kitartás erényei még egy hős számára sem mindig könnyen elérhetőek, azokért meg kell küzdeni.

 

feherlo2

Fehérlófia (forrás: Budapest Bábszínház)

 

Zeneien csengő mágikus szavak, vetítés, játék fénnyel és árnnyal, valódi varázslat, óriásbábok, élő emberek, küzdelmek és árulások, különleges belső utazás a lét síkjai között hőseink nagy kalandja során és persze humor – ez várja a nézőket a Budapest Bábszínház nagyszínpadán.

 

feherlo3

 

Fehérlófia

Író: Szálinger Balázs

Dramaturg: Dobák Lívia

Látvány: Árvai György, Szűcs Edit

Zene: Kovács Márton

Koreográfia: Hegymegi Máté

Asszisztens: Rigó Anna

Rendező: Veres András

 

Szereplők:

Fehér ló: Kovács Judit

Fehérlófia: Tatai Zsolt

Fanyűvő: Pethő Gergő

Kőmorzsoló: Kemény István

Vasgyúró: Ács Norbert

Hétszünyű Kapanyányimonyók: Hoffer Károly

Sárkány: Beratin Gábor

Királylány: Mórocz Adrienn

Kar: Bánky Eszter, Juhász Ibolya, Kovács Katalin, Pallai Mara, Radics Rita,Spiegl Anna

Zenei közerműködő: Rozs Tamás

 

süti beállítások módosítása