Fogarassy Judit és Mihályi Győző kapta idén a Bessenyei-díjat

Fogarassy Judit táncművész és Mihályi Győző színész kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 Az elismeréseket B. Élthes Eszter, a tíz esztendeje elhunyt Bessenyei Ferenc özvegye, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban vasárnap.

 

Bessenyei Ferenc Muv

 

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította  a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.


Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus több mint három évtizede balett és dzsessztánc stúdiójában szellemi szabadfoglalkozásúként neveli a fiatalok százait az egészséges életmód, a tánc és a művészetek iránti nyitottságra. Hódmezővásárhely és a környező települések kulturális életének és jótékonysági tevékenységeinek 35 éve aktív részese, növendékei rendszeres fellépői kulturális rendezvényeknek és képviselik a várost is külföldön.


Mihályi Győző 1954-ben született a Heves megyei Tiszanánán. 1978-ban szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Friss diplomásként tapasztalatra és színpadi rutinra a legjelentősebb vidéki színházakban - Kaposvárott, Kecskeméten, és Miskolcon - tett szert, majd a fővárosi közönség is felfedezhette magának, hiszen a Radnóti, a József Attila, a Nemzeti, és a Pesti Magyar Színház társulatát erősítette, jelenleg az Újszínház tagja. Több filmben szerepelt. Munkásságát Jásza Mari-díjjal, érdemes művész címmel ismerték el, jelenleg a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.


Az ünnepséget a Nemzeti Színház művészeinek Bessenyei Ferenc tiszteletére adott emlékműsora zárta.

 

süti beállítások módosítása