Kurázsi mama a Katonában - Főszerepben Fullajtár Andrea

Január 17-én premiert tartott Brecht klasszikusából a Katona József Színház. Az előadás főszerepében Fullajtár Andrea látható, gyermekeit Pálos Hanna, Mészáros Béla és Dankó István alakítja.

 Ajánló a darab elé:

 

"Egyre mélyebbre süllyedünk, és ritka a leves, és ha mások volnánk, tolvajok, gyilkosok, talán tele volna a hasunk! Mert az erény nem fizetődik ki, csak a komiszság; ilyen a világ, pedig nem kéne, hogy ilyen legyen!" - mondja a Szakács Bertolt Brecht 1939-ben írott darabjában. Az, ahogy Brecht az erkölcsről, a pénzről, az üzleti érdek mindenhatóságáról, a túlélési életstratégiákról beszél, legalább annyira aktuálissá teszi ma is a Kurázsi mamát, mint a háború témájának időszerűsége a darab születésekor.

 

 

Fullajtár Andrea a markotányosnő szerepéről:

 

A főszereplő Fullajtár Andreát tartalmi partnerünk, a Fidelio kérdezte. 

 

Fullajtár Andrea arra a kérdésre is válaszolt, nem érzi-e magát fiatalnak a markotányosnő szerepére. „Ha azt veszik alapul, hogy az elődeim jóval érettebb korban játszották el ezt a szerepet, akkor tényleg fiatalnak számítok, de a mi előadásunk nem klasszikus Kurázsi mama-interpretáció. Teljesen mindegy, hány éves vagyok, mert az összjátékon van a hangsúly, azon, hogy mi, a Katona társulata, éppen most előadjuk a Kurázsit. A nézők számára ez rögtön ki is derül” – fejtette ki a színésznő, majd az előadás aktualitásáról beszélt.

 

„A Kurázsi mamát egyébként nem is nagyon kellene aktualizálni, mert anélkül is kísérteties hasonlóságot mutat a mai életünkkel” – fogalmazott, majd hozzátette: „A hatalom éppúgy játszadozik velünk, az életünkkel, mint akkor. A politikusok saját kényük-kedvük szerint, a fejünk fölött döntenek a sorsunkról.  Ezt ki-ki a maga módján, az adódó lehetőségeket kihasználva próbálja túlélni. (…)” – osztotta meg Fullajtár Andrea.

 

„Ez a szerep inkább agyas, mint beleélős, és ez nem áll távol tőlem. A brechti színház eleve nem érzelmekre épít, hanem gondolkodtatni akar. Mi sem érzéseket akarunk felkorbácsolni elsősorban, hanem gondolatokat szeretnénk ébreszteni. Végig szoros kapcsolatban vagyunk a nézőkkel, kibeszélünk hozzájuk, az egyik dalt például velük szembenézve, kifejezetten nekik adom elő. Mindenkinek az életében vannak olyan helyzetek, amikor komoly következményekkel járó döntéseket kell hoznia. Ilyen értelemben a saját tapasztalataimból is tudok meríteni” – árulta el a színésznő Fullajtár Andrea.

 

A színésznő a közönség összetételének változásáról is elmondta véleményét. „Tizennyolc éve vagyok a pályán. Azt látom, hogy a közönség szép lassan kiöregszik, és ha nem is csőstül, de jönnek a fiatalok, akikhez már másképp kell hozzáállni. (…) A Katonának van egy évek óta tartó ifjúsági programja, amelynek a keretében, több előadáshoz kapcsolódóan, beszélgetéseket szervezünk a fiataloknak, sőt ők maguk is csinálhatnak nálunk produkciókat. Mindig nagyon izgalmas megtudni, hogy a különböző szülői hátterű gyerekek mit gondolnak a világról. Élvezem és sokat tanulok belőle” – mondta Fullajtár Andrea.

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

 

Az előadásról képekben:

 

kurazsi1

1. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

kurazsi3

2.  Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

kurázsi2

3. Kurázsi mama és gyermekei (fotó: Szigetváry Zsolt, MTI)

 

 kurázsi

4. Kurázsi mama és gyermekei (fotó: Szigetváry Zsolt, MTI)

 

kurazsi2

 5. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

kur1

 6. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

kur4

 7. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

 

kur3

 8. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

kur2

 9. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

 

kur5

 10. Kurázsi mama és gyermekei (forrás: Katona József Színház)

 

Bertolt Brecht:

Kurázsi mama és gyermekei

 

SZEREPLŐK

Kurázsi mama   Fullajtár Andrea

Kattrin, a leánya              Pálos Hanna

Eilif, a nagyobbik fia       Mészáros Béla

Stüsszi, a kisebbik fia     Dankó István

A szakács            Fekete Ernő

A tábori pap       Elek Ferenc

Yvette Pottier   Kiss Eszter

További szerepekben  

Bodnár Erika

Keresztes Tamás

Lengyel Ferenc

Rajkai Zoltán

Takátsy Péter

Tasnádi Bence

 

ALKOTÓK

Fordította: Nemes Nagy Ágnes

Díszlet: Antal Csaba

Jelmez: Szakács Györgyi

Fény: Pető József

Mozgás: Keresztes Tamás

Zenei vezető: Sáry László és Dargay Marcell

Dramaturg: Török Tamara

Rendezőasszisztens: Tiwald György

Rendező: Zsámbéki Gábor

 

Legközelebbi előadások: január 22., január 27.

 

Forrás: Katona József Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása