A hétvégén avatják fel a bukaresti operettszínház új épületét

Az operaház fantomja című musicallel avatják fel szombaton a bukaresti Ion Dacian Operett- és Musicalszínház új épületét, amely mintegy nettó 8,7 millió eurós (2,7 milliárd forint) beruházás nyomán valósult meg - közölte szerdán az intézmény.

A rendszerváltozás óta ez az első, újonnan épített színházi épület Romániában. A 6300 négyzetméter hasznos felületű, három emeletes és 550 néző befogadására alkalmas épület Bukarest belvárosában található. 2012-ben kezdődött az építése, miután egy évvel korábban székhely nélkül maradt az operettszínház.


Az intézmény vesszőfutása a kommunizmus idejére nyúlik vissza, amikor Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor lebontatta az operettszínház egykori székházát 1986-ban. Az intézmény a Bukaresti Nemzeti Színház épületébe költözött, ahol 2005-ig működhetett zavartalanul. Ekkor egy tűzeset miatt két évig ideiglenes székhelyre költözött. 2011-ben ismét székhely nélkül maradt amiatt, hogy elkezdődött a nemzeti színház felújítása. A tervek szerint oda már nem fogadták vissza az operettszínházat, ezért vált szükségessé egy új székhely építése.

 

Teatrul National de Opereta Ion Dacian

 

Közben az intézmény elvesztette jogi önállóságát is, beolvasztották a Bukaresti Nemzeti Operába, de gyakorlatilag továbbra is különálló intézményként működik a két zenés színház, amelyeknek az adminisztrációja lett közös.


Ez a változás viszont nagy várakozásokkal tölti el a bukaresti zenei életet, hiszen az opera és az operettszínház élén az a Razvan Ioan Dinca vezérigazgató áll, aki korábban csak az operettszínház igazgatójaként, újabban az opera élén is jelentős újításokat eszközölt.


Az új vezetőség az előadások minőségének javítása érdekében számos nemzetközi együttműködést kezdeményezett, ennek gyümölcseként például Andrew Lloyd Webber világhírű musicaljét Stephen Barlow ausztrál rendező állítja színpadra, aki a múlt évadban a Rigolettót rendezte a bukaresti operában.


Dinca szerdán úgy nyilatkozott, hogy nagy szükség volt az operettszínház új épületére, amely a tervek szerint fontos operett, musical és táncszínházi produkcióknak ad otthont.


Bukarestben az elmúlt években jelentősen beruházások voltak a kulturális infrastruktúrába, tavaly ősszel adták át az opera felújított épületét, és tavasszal tervezik megnyitni teljes egészében a Bukaresti Nemzeti Színház rehabilitált épületét.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása