A magyar kultúra napja - Több helyszínen is ünnepelnek Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idén több helyszínen ünnepli a Magyar Kultúra Napját.

A felolvasószínpadi sorozat keretén belül ez ezúttal Szávai Géza küsmödi születésű, Budapesten élő prózaíró Akit átvisznek a hegyen című első drámája kerül bemutatásra január 22-én este 20 órától a színház Underground termében.


Az erdélyi ősbemutató szereplői: Benedek Botond, Varga Balázs, Györffy András, Berekméri Katalin, Gáspárik Attila és Csíki Szabolcs.

 

akit atvisznek

 

Szávai Géza saját regényéből adaptált színjátéka utazásra hív „Transzilvániában, két világ (Európa-Ázsia), két világrend – és két történelmi korszak – határvidékén” két szekussal és egy, a maradék méltóságához és csepp földjéhez foggal-körömmel ragaszkodó szegényparaszttal, Molnár Vencellel, aki nem hajlandó beállni a kollektívbe, ezért egy éjszaka érte jön a fekete autó...

 

Az előadás után a szerző Szávai Géza és Novák Zoltán történész részvételével közönségtalálkozóra kerül sor. A szerző a helyszínen dedikál.

 

Szintén január 22-én a Studium-Prospero Alapítvány kezdeményezésére, többek között a Nemzeti Színházzal partnerségben kerül megrendezésre az Olvass fel Marosvásárhelyért! elnevezésű 24 órás felolvasó-maraton.

 

A rendezvényt kísérő kerekasztal-beszélgetések meghívottjai között egy-egy kávé vagy tea mellett a társulat két színészével is találkozhatnak az érdeklődők. Délben 12 órától Biluska Annamáriával Gáspárik Attila, este 21 órától pedig B. Fülöp Erzsébettel Keresztes Franciska beszélget.

 

süti beállítások módosítása