Meditációs opera készül Londonban

A világ első meditációs operáját, amelyben hosszú csend, közösségi étkezés, jóga és mosogatás is lesz, szeptemberben mutatják be a londoni Barbican Központban.

Lost in Thought (Elgondolkodva) című négyórás előadás "a belső figyelem megtalálásának útjára" hívja a közönséget, mindezt pedig szünetekkel tarkított hosszú meditációs részekkel szeretné elérni.


A fellépők, köztük a mezzoszoprán Lore Lixenberg, a közönséggel elvegyülve fogják játszani az interaktív operát. Az előadás koncepciója, illetve buddhizmus inspirálta zenéje is Rolf Hind zeneszerző munkája, aki reméli, hogy a magával ragadó zenei előadás ellenpontozni tudja a közönség "kritikai szemléletét", amelyet az emberek sokszor magukkal visznek a koncertekre és előadásokra, egyben le fogja tudni bontani a közönség és a fellépők közötti megszokott határokat.

 

 80388895 lostinthoughtworkshop-fredericwake-walkerandrolfhind

Frederic Wake-Walker rendező és Rolf Hind zeneszerző

(Fotó: Carys Lavin)


A közönséget arra fogják kérni, hogy maradjanak csendben az előadás alatt, de vegyenek részt a közös jógázásában és egy vegán étkezésben is. A Frederic Wake-Walker által rendezett előadás szerves részét fogja képezni a felhasznált tányérok közös elmosogatása.


A szeptember 25. és 27. között műsoron lévő darab zenei kíséretében Lixenberg mellett hét zenész fog közreműködni. Hind elmondása szerint a darab zenéje a hang és csend, zene és meditáció közötti csatlakozási pontokat fogja feltárni.


A zeneszerzőnek nem ez az első hasonló projektje, ő vezette be a meditációt a londoni Guildhall School Music and Drama gyakorlatába is, ahol másokkal együtt a művészetek és az előadóművészek közti kapcsolatot kutatja.


Az előadás premierjét a Barbican Központ 2015-2016-os évadának részeként jelentették be.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása