Megkezdődtek a felvételik a Táncművészeti Főiskolán

Az országban elsőként megkezdődtek a 2015/16-os tanévre szóló felvételi vizsgák az idén 65 éves Magyar Táncművészeti Főiskolán.

 

Az MTF felhívása:

 

Ismét indul néptáncszak a művészképző szakirányon

Három év kihagyás után ősszel ismét indul felsőfokú néptáncművész képzés, melynek kétéves előkészítő évfolyamába idén is két felvételi napon tehetnek vizsgát a 14. életévüket betöltött jelentkezők.


Európában egyedülálló a hazai néptáncművész képzés komplexitása, hiszen a tradicionális mozgáskincs elsajátításán kívül a hallgatók megismerkednek a különböző modern tánctechnikákkal, a klasszikus balett alapjaival, valamint speciális ritmus órákon alapozzák meg a későbbi virtuóz kombinációk megtanulását. A sokszínű képzésnek köszönhető, hogy az főiskola néptánc szakáról számos innovatív alkotó és előadóművész került ki, köztük Juronics Tamás (Szegedi Kortárs Balett, művészeti vezető), Vincze Balázs (Pécsi Balett, igazgató), Topolánszky Tamás (GG Tánc Eger, igazgató), Román Sándor (ExperiDance, alapító), Spala Korinna.


Európai viszonylatban az is példa nélküli, hogy felsőfokú képzés keretében zajlik a néptáncosok legmagasabb szintű oktatása. A régió több országában nincs önálló oktatási intézménye a műfajnak.

 

IMG 5657

Fotó. MTF

 

Továbbra is várják a jelentkezőket a klasszikus balett szakra

Más szempontok szerint válogatnak a mesterek a klasszikus balettművész szakirány előkészítő évfolyamainak felvételi vizsgáján. Több forduló keretében választják ki a legrátermettebbeket a test hajlékonysága, rugalmassága, a ritmusérzék, a mozgásfelfogó, koordinációs- és művészi készség alapján. A 10 életévüket betöltött sikeres felvételizők a főiskola nyolcosztályos gimnáziumában folytatják közismereti tanulmányaikat párhuzamosan az első szakmai évfolyam megkezdésével. Bár a korábbi évtizedekhez képest, és a nemzetközi trendeknek megfelelően állandósult a jelentkezők létszáma, az utóbbi években még kissé nőtt is az érdeklődés a klasszikus balettművész szak iránt, köszönhető ez egyebek mellett a nagy népszerűségnek örvendő tél végi operaházi Diótörő előadás-sorozatoknak, és a főiskola saját ismeretterjesztő előadásainak.

 

Telephely létesül Nyíregyházán

Jelentős változások várhatók a főiskola táncpedagógus képzésében. Egy korábbi oktatáspolitikai döntésnek megfelelően az MTF vidékre kihelyezett képzései megszűntek. Bizonyos szakok iránt - ilyen a néptánc pedagógus képzés – jelentős ugyan az érdeklődés, de nehezen megoldható a fővárosban zajló órák látogatása. A főiskola vezetése ezért úgy döntött, hogy kihelyezett telephelyet működtet ezen a szakon közösen a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolával. Az első évfolyam a tervek szerint 2016-ban keresztféléves képzés keretében indulhat meg.

 

Speciális osztály a TÉP-en

2015 őszén 20 fővel külön osztályt indít a főiskola Táncos és Próbavezető alapszakon a kiemelt státuszú néptáncegyüttesek tagjai számára, ezzel is segítve, hogy az érintett társulatok a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szükséges 70 %-ig növeljék a diplomás táncosok arányát. A főiskola a speciális osztály tanmenetében a lehetőségekhez mérten figyelembe veszi a hallgatók szakmai leterheltségét. Az MTF a 3 társulattal (Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes) való együttműködés keretében létrejött képzést kivételesnek és egyszerinek tekinti.

 

 

süti beállítások módosítása