Tompa Andrea nem tartja meg a Márai-díjjal járó összeget

Tompa Andrea író, kritikus úgy döntött, hogy átveszi ugyan a Márai-díjat, de az azzal járó összeget az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlja fel.

"Fontosnak tartottam, hogy elfogadjam a díjat, mert kitüntetésemet két szakmai szervezet javasolta: a Szépírók Társasága, amelynek tagja vagyok és a Fiatal Írók Szövetsége, amelynek nem vagyok tagja. Ugyanakkor nem értek egyet a kormány politikájával, mely nem támogatja a független művészeti törekvéseket, nem értek egyet a jelenlegi művészeti támogatási rendszerrel. Színikritikusként mindenek előtt a kulturális területen történt változások háborítanak fel" - fogalmazott az író azt követően, hogy a csütörtöki díjátadó után az ATV-nek beszélt aggályairól.

 tompa m

Tompa Andrea (forrás: nol.hu)

 

Tompa Andrea szerint "elképesztő mértékű az állam kulturális területfoglalása, valamint a Magyar Művészeti Akadémia hatalmi helyzete és finanszírozási politikája".

Arra a kérdésre, hogy a 770 ezer forintos jutalomösszeget miért az Igazgyöngy Alapítványnak utalja át, azt válaszolta: "döntésemmel tiltakozom a kormány szociális politikája ellen, amely nem vállal szolidaritást a szegényekkel, a leszakadó rétegekkel, gondjaik megoldását a civil szervezetekre hagyja. Ezek közül az Igazgyöngy Alapítvány a művészeti neveléssel igyekszik esélyt teremteni az integrációra az ország egyik legelmaradottabb vidékén. Vezetőjük, L. Ritók Nóra hiteles és elkötelezett".

 

Tompa Andrea Budapesten élő író, kritikus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért kapta a Márai-díjat csütörtökön, a magyar kultúra napján.

 

A díjat írói életműért, a díj adományozását megelőző évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozza a magyar állam 1996 óta.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása