Halotti Thor – Villáminterjú a Nylon Group alkotópárosával

A Nylon Group február elsején mutatja be legújabb, Halotti Thor című előadását. A performanszról a Jurányi Latte interjúsorozat keretében meséltek az alkotók.

Ajánló az előadás elé:

 

A Halotti Thor különböző halotti, túlvilági kultuszokra és személyes élményekre épül. A beavatási rítusokon, performance-okon és internetes challenge-eken alapuló kihívások mind állomásai a múlt feldolgozásának és lezárásának.

 

A tudatbeli utazás a Nylon Group-ot fémjelző nylon elemek segítségével valósul meg; a test él és élni akar. A szervek külön és együtt is műkődnek, mozgásba lendítve az előadáson megszülető új testet. A nylon group-os előadásokban szinte elmaradhatatlan élőzenei kíséretet pedig az NVC-ből ismert Subotage biztosítja.

 

NG

Eke Angéla és Márkus Sándor (forrás: www.juranyihaz.hu)

 

A 2015-ben 10. évét ünneplő NVC a hazai partikultúra egyik legjelentősebb promoter/alkotó csapata, akik számtalan kiemelkedő hazai és nemzetközi zenei produkciót mutattak be a magyar közönségnek. Subotage előadásbeli live act-je improvizatívan közelíti meg a Nylon Group által feldogozott témát.

 

Az előadás performance jellegét tovább erősíti a halotti tor, mint esemény kereteinek megtartása. A halottak a ravatalon, a lakoma, és a tor bevett rítusai mind ezt a hangulatot erősítik. Ráadásul szeretnénk, hogy az előadások között organikus kapcsolat jöjjön létre. A nézők elültethetnek egy-egy magot, melyekből az évad végére installáció készül. Az így születő palántaerdő a projekt lezárásaként elültetésre kerül egy erdei buli keretében.

 

halotti

Eke Angéla és Márkus Sándor (forrás: www.juranyihaz.hu)

 

"Ami minket a felnőtt bábszínházban érdekel" - Eke Angéla és Márkus Sándor az előadásról

 

Hogyan alakult ki köztetek ez a szoros munkakapcsolat?

Márkus Sándor: Ez tisztán kémia – két ember egymásra hangolódik, és azonnal érti egymást. A köztünk lévő kapcsolatot leginkább egy testvéri viszonyhoz tudnám hasonlítani, ami nálunk a találkozásunk első pillanatában, a felvételi harmad rostáján alakult ki.

Angéla: Az egyetemi évek alatt először annak a barátságnak, annak az emberi összetartozásnak kellett megalapozódnia, melyből ki tudott nőni egy ilyen munkakapcsolat, ami sokszor durvább, mint egy párkapcsolat.

 

Az osztálytársaitok többsége leszerződött valamelyik bábszínházhoz, ti azonban a szabadúszást választva prózai színházakban játszotok és létrehoztátok a Nylon Groupot.

Sándor: A kőszínházi létformával ellentétben a szabadúszás izgalmasabbnak tűnt, hiszen több lehetőséged van kipróbálni dolgokat.

Angéla: Nem akartam dönteni, hogy próza vagy báb. Sajnos sok pályakezdőt láttam bezsibbadni kőszínházak büféiben, mert nem voltak kihasználva az energiatartalékaik. Szabadúszóként sokféle színházzal, műfajjal találkozhatunk, ezen kívül pedig megvan az a lehetőségünk, hogy megfogalmazzuk azt, ami minket a felnőtt bábszínházban érdekel – erre hivatott a Nylon Group.

 

 

A Nylon Group előadásait nézve úgy tűnik, hogy számotokra nagyon fontos a közösségi élmény megteremtése.

Sándor: Az első, Start című előadásunkkor a színház esemény jellege érdekelt minket: arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan lehetne az előadást egy vacsorán keresztül egy buliba kifuttatni, ahol igazi emberi találkozásokra kerülhet sor, ahol eggyel szabadabb közösségi együttlét alakulhat ki.

Angéla: A mi generációnk két nagy táborra, a partikultúrában résztvevők és a színházba járók csoportjára szakad. Előadásainkkal, így a Halotti Thorral is arra teszünk kísérletet, hogy mindkét közönséget megszólítsuk, például, hogy nézzétek színházba járók, vannak ilyen bulik is, melynek elemeit másképpen is lehet használni…

 

E két csoport megszólításához használjátok az előadásaitokban az elektronikus zenét. Mi lesz a jellemző a Halotti Thor zenei világára?

Papp László (Subotage): A dj szett és a live act érdekes hibridjének felel majd meg az, amit csinálni fogok: már meglévő és ott a helyszínen előállított zenékből és hangokból fog összeállni egy flow, ami végigkíséri a darabot. S mivel a kiindulópont egy halotti tor, ahol bármi megtörténhet, a zenei világra is ez lesz a jellemző – bármi megszólalhat.

 

NylonGroup

Eke Angéla és Márkus Sándor (forrás: www.juranyihaz.hu)

 

A Start a születés és a szülés, a Burok a házasság és a lakodalom, a Halotti Thor című előadásotok pedig a temetés témáját járja körül.

Angéla: A generációnk hangulatát alapvetően a spleen, a szorongás és a frusztráltság hatja át. Magunkon is azt vettük észre, hogy egyre több dolog kezd el minket nyomasztani. Ebből kiindulva úgy döntöttünk Sanyival, hogy itt az idő, hogy összegezzük a velünk történteket, a személyes konfliktusokat, a fájdalmakat és az örömöket, hogy egy picit meghaljunk, majd újjászülessünk. Erre az utazásra hívjuk a nézőket is, akiket arra biztatunk, hogy nézzenek bele az életükbe, kotorják ki a szemetet és dolgozzák fel, gyászolják meg a fájdalmaikat, hiszen ha megpróbálják elleplezni a problémáikat, azok csak növekedni fognak. Az alapszituáció, a halotti tor ellenére ez egy életigenlő előadás lesz.

 

Gondolom most is támaszkodni fogtok a nézői interaktivitásra.

Sándor: Igen, de nem kell félniük, csak pont annyi fog velük történni, ami izgalmas és érdekes lehet számukra. Alapvetően a mi halálunk utáni és újjászületésünk előtti lélekbeli utazásainkat követheti végig a közönség, akiknek ugyanúgy felkínáljuk a lehetőséget, hogy újjászülessenek és ezzel együtt egy új életnek adjanak teret.

Angéla: Ez most egy óvatosabb gesztus: mivel a nézői interaktivitás itthon gyerekcipőben jár, finoman kell a közönséget az interakcióhoz szoktatni.

 

Az előadásban rengeteg művészeti ággal – például art gasztronómiával, land arttal és bábszínházzal – találkozhatnak majd a nézők.

Angéla: Azért is eklektikusak az előadásaink, mert egy évvel a megalakulásunk után még nem akarunk semmit eldönteni, nem akarunk határt szabni a képzeletünknek.

 

Szerző: Antal Klaudia

http://juranyihaz.hu/nylon-group/

 

meghivo

 

 

Nylon Group:

Halotti Thor

A II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi  – díjas előadása.

 

Előadók: Eke Angéla, Márkus Sándor

Látvány- és fénytervező, vizuális kommunikáció: Mocsár Zsófia

Díszlettervező: Majoros Gyula

Látványtervező asszisztens: Majoros Eszter

Zene: Papp László (Subotage)

Video: Soms Attila

Étel- és növény installáció: Matiz Kinga

Kellék, háttér: Major Mátyás

Kommunikáció: Tóth Ákos Károly

Asszisztens: Kovács Henrietta, Skrabán Judit

Dramaturg: Nagy Orsolya

Koncepció: Eke Angéla, Márkus Sándor

Produkciós partner, támogató: Füge, Jurányi

 

 

 

süti beállítások módosítása