Lábodi Ádám lesz Amadeus Székesfehérváron

Február 21-én mutatja be Peter Shaffer darabját a Vörösmarty Színház. A főbb szerepekben Lábodi Ádám és Hirtling István látható.

Az előadás alkotói egy igazán hiteles „forrástól” kaphattak segítséget és ihletet: Vásáry Tamás zongoraművész is részt vett az Amadeus egyik próbáján.

 

Ajánló az előadás elé:

 

A zseni: szabálytalan, zabolátlan, játékos, őrült, szeretnivaló. A középszer: szabályos, ambiciózus, derék, kiszámítható, visszataszító és csak addig lehet sikeres, amíg a zseni árnyékot nem vet rá. Peter Schaffer minden korban aktuális problémát tesz meg darabja tárgyának: a tehetséges művész kiszolgáltatottságát a sznobizmussal, a korlátoltsággal szemben. Amikor fél-tehetségek kerülnek pozícióba, hogy azután kiszorítsák azokat, akik tehetségesebbek, jobbak náluk.

 Amadeus m3

Az Amadeus olvasópróbája (fotó: Maczkó Csaba)

 

A rendező a darabról:

 

Hargitai Iván Peter Schaffer drámájáról elmondta: „Az Amadeus rendkívül nívós, kommersz anyag. Kommersz, mert bárki számára érthető, szórakoztató darab. Nívós, mert bár első ránézésre felszínesnek tűnik a történet, ennél jóval kidolgozottabb a téma. Egy zseniről szól, amely remek operett-téma: szeretjük a Superman-eket, a James Bondokat, a csodálatos testű és képességű színésznőket. Főleg, ha a külcsín mögött valami belső különlegességgel is bírnak. Picikét valahogy mi is szeretnénk magunkat ilyen zseninek látni. Ennek ellenére ez a darab fura mód épp a másik oldalról szól: mit kezdjünk magunkkal, ha nem születtünk zseninek? Ma mindenki rendkívüli, mindenki tetovált, mindenki celeb. Annyira különlegesek vagyunk, hogy egyetlen átlagos embert sem akarunk látni. Ez nyilvánvalóan egy mérhetetlen erőlködés annak elkerülésére, hogy múlandó homokszemként vetődjünk vissza a semmibe. Fonák módon Salieri képtelen örülni a tehetségének: zseni akar lenni. Az önmagával és Mozarttal folytatott harcáról szól a történet” – fogalmazott a rendező.

 

Amadeus m

 „Ne ragaszkodj semmihez, de ne adj fel semmit!” – mondta Vásáry Tamás (fotó: Maczkó Csaba)

 

 

Vásáry Tamás Mozartról:

 

A világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás Mozartról és Salieriről, zenéről, alkotásról, csodákról és az életről beszélt az előadás alkotóinak az egyik próbán. „Mozarté a legszellemibb zene. Itt nincs anyag, minden megfoghatatlan: és ez is a művészet lényege. A racionális agyammal nem tudom megmondani, miért ő a legnagyobb, emocionális tudatsíkon mégis érzem” – mondta a zongoraművész, aki gyönyörű játékával is megörvendeztette az előadás alkotóit: játéka, szavai, lénye által mindenkihez közelebb hozta a zsenit. Nem csak Mozart zsenijét. A sajátját is.

 

Amadeus m2

 „Az a legnagyobb elismerés a játékomra, ha valaki elsírja magát…” (fotó: Maczkó Csaba)

 

Az Amadeus bemutatóját 2015. február 21-én tartja a Vörösmarty Színház.

 

Szereplők: Hirtling István, Lábodi Ádám, Varga Gabriella, Egyed Attila, Blaskó Borbála, Závodszky Noémi, Váradi Eszter Sára, Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc, Kelemen István valamint a Vörösmarty Színház tánctagozata és a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés hallgatói.

 

Díszlettervező: Magyarósi Éva; Jelmeztervező: Kárpáti Enikő; Zene: Dobri Dániel; Dramaturg: Perczel Enikő; Mozgás: Blaskó Borbála; Rendező: Hargitai Iván

 

 

 

süti beállítások módosítása