Leenane szépe – Pogány Judit a Centrál Színházban játszik

Pogány Judit és Pokorny Lia főszereplésével mutatják be január 24-én a Leenane szépe című előadást a Centrál Színház Kisszínpadán.

Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabjának középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll.

 284859 galeria leenaneszepe foto horvath judit  4

Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

Ajánló az előadás elé:

 

Leenane szürke kisváros Írország egyik eldugott zugában, a nevének jelentése: ahova a hullámok elérnek. Maureen számára azonban Leenane egy olyan hely, ahova az álmok halni járnak. A negyvenéves nő életét csak szörnyeteg anyjának gondozása tölti ki, boldogságról már ábrándozni sem mer. Egy nap visszatér a városba Pato, és úgy tűnik, Maureen számára ez a találkozás egy új esélyt jelenthet - csakhogy ott van Maureen anyja, akinek ez a viszony egyáltalán nem tetszik.

 

A Leenane szépe egyszerre könnyfakasztó románc, virtuóz burleszk és groteszk tragédia - ráadásul igazi színészdarab. A szerző, Martin McDonagh a kortárs dráma fenegyereke, darabjai hatalmas sikert arattak magyar színpadokon: a Vaknyugat, a Kripli, a Párnaember vagy akár a korábban Piszkavas néven is játszott Leenane szépe is.

 

leenane-4788-schmied-pokorny-500

 Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

Pokorny Lia a szerepről:

 

A színésznő a kultura.hu-nak adott interjújában elmondta: „Ez egy rettenetesen gyönyörű, ugyanakkor nehéz szerep, ezért erről szól most minden pillanatom. (…) Elég tragikus történetről van szó, anya és lánya kapcsolatáról, arról, ahogy ez a két nő ott ragad egymás mellett, mert nem tudják elengedni a másikat. Nem tudnak egészségesen élni, és ebbe őrül bele Maureen, akit én játszom. Nagyon kegyetlen, fájdalmas, de közben gyönyörű darab" - árulta el.

 

leenane3

 Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

A rendező a darabról:

 

Gigor Attila rendező elmondta: Puskás Tamás igazgató és Baráthy György dramaturg kérte fel a darab színpadra állítására. Nagy kedvet érzett a munkához, elsősorban azért, mert szeretett volna együtt dolgozni azokkal a színészekkel, akiknek a neve szóba került. A darab is felkeltette érdeklődését, és úgy érezte, hogy aktuális előadást tudnak készíteni.

 

leenane 1

 Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

Mint mondta, meglehetősen sötétbe hajló történetről van szó, amely egy ember - a Pokorny Lia által játszott Maureen - tudatának a teljes széteséséről szól. "Találtam a darabhoz egy olyan egyszerű koncepciót, amelyet, azt érzem, hogy itt és most, 2015-ben a Centrál Színházban érdemes megcsinálni. A darab által, amely egy szélsőséges helyzetet ábrázol, egyszerre tudunk beszélni az egyéniség lebomlásától kezdve a társadalom széthullásán át mindenről, amiben jelen pillanatban élünk" - fogalmazott.

 

A rendező elmondta, hogy a darab szereplői a sors által összezárt emberek, egy anya, aki a majdnem negyven éves lányával él együtt egy isten háta mögötti faluban, fenn egy hegyen, elzárva mindentől, egy olyanfajta szerető gyűlölségben, amely tökéletesen megmérgezte már nemcsak kettejük kapcsolatát, hanem minden emberi kapcsolatot, amelyre valaha lehetőségük lenne.

 

leenane

 Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

 

"Ebben a szörnyű szimbiózisban élve nem tudnak elszakadni egymástól, miközben kívülről látható - hiszen mindig okos az ember, ha mások kapcsolatairól van szó -, hogy mindkettőjüknek az tenne jót, ha elengednék egymást. De erre nem képesek, ezért óhatatlanul szörnyű dolgokba torkollik a történet a végén" - tette hozzá Gigor Attila.

 

A rendező a próbafolyamatról szólva elárulta: annak ellenére, hogy a próbák december 1-jén elkezdődtek, mivel a szereplők egyeztetésével sok probléma volt, kevesebb, mint másfél hónapot dolgozhattak az előadáson. Először rendezett Martin McDonagh-darabot, megszerette a szerzőt is, de különösen a színészekkel volt nagy élmény a találkozás, a közös munka. Hozzátette: Pogány Judittal az Örkény Színházban, 2010-ben, élete első kőszínházi rendezésében, egy Bergman-darabban már dolgozott együtt, a többiekkel azonban még nem.

 

leenane pestiest

  Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

A színészek - Pogány Judit, Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Rada Bálint - magasra tették a lécet, nagy munkát végeztek. "Ha másért nem, ezért a négy csodálatos színészért érdemes megnézni az előadást" - fogalmazott a rendező.

 

Martin McDonagh kortárs ír-angol drámaíró, forgatókönyvíró, filmrendező egyedi hangú, sötét humorú darabjai hatalmas sikert arattak a magyar színpadokon: a Vaknyugat, A kripli, A párnaember és a korábban Piszkavas címen is játszott Leenane szépe című műve is, amelyet a Centrál Színház Upor László fordításában mutat be január 24-én, szombaton.

 

leenane-5283-pogc3a1ny-pokorny

 Leenane szépe (fotó: Horváth Judit)

 

Martin McDonagh:

Leenane szépe

 

Szereposztás:

Mag Folan: Pogány Judit

Maureen Folan: Pokorny Lia

Pat Dooley: Schmied Zoltán

Ray Dooley: Rada Bálint

 

Rendező: Gigor Attila

 

Bemutató időpontja 2015. január 24.

 

Forrás: MTI, szinhaz.hu, kultura.hu, olvassbele.com, Centrál Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása