Kulissza - Elindul a Radnóti színházpedagógiai programja

 A Radnóti Színház Kulissza néven elindítja komplex, háromlépcsős színházpedagógiai programját a középiskolás korosztály számára.

A programban a diákok egy játékos felkészítő foglalkozás után megtekintik az adott előadást, majd a feldolgozó beszélgetésen elemzik a látottakat.

 

"A komplex színházpedagógiai foglalkozások nem csupán a színház műfajának megszerettetését és a színházi nyelv, az előadás jobb megértését eredményezik, de a foglalkozásoknak önmagukban is közösségépítő, önbizalom-növelő és készségfejlesztő hatásuk van. Elősegítik a reflexív gondolkodást, fejlesztik az empátiakészséget, ösztönzik az önálló véleményalkotást. A diákoknak fontos közösségi és kulturális élményt jelentenek az ilyen jellegű programok. A Radnóti Színház éppen emiatt tartotta fontosnak, hogy a 2014/2015-ös évadban elindítsa a középiskolás csoportoknak szóló színházpedagógiai programját" - áll a színház közleményében.

 

A KULISSZA ebben az évadban Euripidész Oresztész című színművének előadásához kapcsolódik, amelyet Horváth Csaba rendezésében mutattak be 2014 októberében.

 

radnoti

 

A jelentkező középiskolai osztályok az előadás megtekintése előtt részt vesznek egy előkészítő foglalkozáson, ahol a diákok Hárs Anna, a színház dramaturgja és Papp Dániel színész-drámapedagógus vezetésével dramatikus-játékos keretek között találkoznak az Oresztész alapkonfliktusát adó kérdésekkel, hogy ezáltal nyitottabbá és érzékenyebbé váljanak az előadás problematikájára; az előadás után pedig az előadás által felvetett problémák mentén egy levezető beszélgetésen a résztvevőkkel együtt elemzik a látottakat. A diákok ekkor nyíltan feltehetik a kérdéseiket és megfogalmazhatják kritikáikat, aggályaikat a látottakkal kapcsolatban. A foglalkozást vezető szakemberek mindkét esetben lehetőséget és segítséget adnak a fiataloknak, hogy különböző megoldásokat kínáljanak a probléma feloldására. A szituációs játékokban alkalmanként az előadásban szereplő színészek is részt vesznek.

 

A foglalkozásokon való részvétel ingyenes, de feltétele az adott előadás megtekintése, amihez a színház kedvezményt biztosít. A programon minimum 10 fős csoportok vehetnek részt. Az érdeklődők a titkarsag@radnitoszinhaz.hu címen tudnak a programról több információt kérni és jelentkezni.

 

A KULISSZA program menete:

  1.     Előkészítő foglalkozás (1-3 nappal az előadás előtt) – 90 perc
  2.     Kulisszajárás az előadás előtt (igény esetén) – 30 perc
  3.     Előadás megtekintése – 110 perc
  4.     Utófoglalkozás (1-3 nappal az előadás után) – 45 perc

A foglalkozások helyszíne a Radnóti Színház próbaterme (1065, Budapest, Andrássy út 31.)

 

 

süti beállítások módosítása