Sikert aratott a Doktor Zsivágó opera világpremierje

Nagy sikert aratott Anton Lubcsenko dirigálásával a Doktor Zsivágó című opera világpremierje Regensburgban.

DoktorSchiwago

 

A Regensburgi Színház és a vlagyivosztoki Primorszkij Színház együttműködéséből született meg az első opera a világhírű regény alapján. A fiatal orosz karmester és zeneszerző által készült librettó alapjául Borisz Paszternak Nobel-díjas orosz költő, író Zsivago Doktor című műve szolgált. 

 

DoktorSchiwago1

 

Kathrin Liebhäuser, a szombati ősbemutató dramaturgja szerint Lubcsenko Doktor Zsivágója az orosz irodalmi opera hagyományait követi, így "teljesen tonális". 

 

Tizenkét regensburgi előadást követően - melyek közül hármat Lubcsenko dirigál - a darabot várhatóan 2016-tól Vlagyivosztokban is bemutatják.

 

DoktorSchiwago2

 

Paszternak 1945-től tíz éven át írta az addigi életművét összegző, a tolsztoji, turgenyevi hagyományokat folytató Zsivago doktor című nagyregényt. Alkotása 1903-tól 1929-ig követi a főhős történetét, aki tipikus orosz értelmiségi, egyszerre orvos és költő, a test és a lélek bajainak gyógyítója. A regényt betiltották az egykori Szovjetunióban azzal az indoklással, hogy rágalmazó módon ábrázolja az Októberi Forradalmat, a forradalmárokat és a Szovjetunió társadalmi rendszerét. 

 

DoktorSchiwago4

 

A kézirat azonban megjelent Olaszországban, majd további 18 nyelvre fordították le. A Svéd Akadémia 1958-ban az írónak ítélte az irodalmi Nobel-díjat, melyet azonban szovjet hatalmi nyomásra vissza kellett utasítania. Halála után csaknem harminc évvel, 1989-ben fia vehette át Paszternak helyett a díjat.

 

A regényt az 1960-as években Omar Sharif és Julie Christie főszereplésével megfilmesítették, a filmeposz világhírűvé vált, öt Golden Globe- és öt Oscar-díjat kapott.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása