Weöres-versrészlet utazhat egy űrszondával a Holdra

Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra - közölte a Kultúrpart.

A verseny csütörtökön, a Kultúrpart hetedik születésnapján zárult le, a tét nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által fejlesztett Puli űrszondával a Holdra.

 

weores-sandorral


Január elsejéig több száz verset, illetve versrészletet neveztek a Kultúrpart olvasói, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobban alkalomhoz illő tizenötöt. A végső győztest az olvasók szavazhatták meg.


A versenyt végül a 26 évvel ezelőtt, január 22-én elhunyt költő, Weöres Sándor A teljesség felé című kötetében megjelent, Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte: "Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

 

A verseny szakmai zsűrijének tagja volt Molnár Piroska színművész, Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Pacher Tibor fizikus.


A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül. A megmérettetés lényege, hogy a nevező csapatok olyan önműködő felderítő robotokat fejlesztenek, amelyek sikeresen eljutnak a Holdra, képesek a felszínen legalább fél kilométert megtenni, és onnan nagy felbontású képeket, illetve videókat visszaküldeni a Földre. 


A Puli a tervek szerint 2016 második felében érkezhetne a Holdra, addig azonban számos, elsősorban anyagi természetű nehézséget kell leküzdenie a fejlesztőknek - olvasható a közleményben.


A Puli Space Technologies által 2010 óta fejlesztett űrszonda az eddigi teszteken sikeresen teljesített, ezért a fejlesztők remélik, a magyar lehet a negyedik nemzet, amelynek a járműve eljut a Holdra.

 

süti beállítások módosítása