Kiss János: "Nem akarom ágyban, párnák közt nézni az előadásokat"

Kiss János igazgató balesete miatt nem tarthatott a Győri Balett társulatával Olaszországba. A szakember utolsó ciklusára készül az együttes élén, többek közt erről kérdezte a 168 Óra. Lapszemle.

 

A 168 Óra cikkéből:

 

"Egy turné sikere mindig akkor bizonyosodik be, amikor visszahívják ugyanoda az együttest. Nagyon kevés az államközi, államilag finanszírozott utunk, mi kereskedelmi meghívásra utazunk. Ebbe a turnéba egy új itáliai helyszín is bekapcsolódott: az együttes fennállásának 35 éve alatt még sosem jártunk Szardínia szigetén, most viszont komppal oda is átkel a 'karaván', azaz a kamion, a mikrobusz és a táncosokat szállító busz. Lélekben velük vagyok, és izgulok a sikerért. És persze azért is, hogy ne történjen sérülés, hiszen a mi szakmánkban fizikailag-egészségileg is megpróbáltatás a fellépés, akár egy sportolónak a verseny" - mondta Kiss János.

 

kiss janos

Fotó: Baranyai Edina, 168ora.hu

 

Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy ez az utolsó öt éve a társulat élén, a direktor elmondta: ki kell nevelni az új generációt, és ezt már el is kezdte. "Nem lehet az ember annyira önző, hogy ne látná, mennyire fontos a friss szellemiség. Én mindig törekedtem erre, ezért nem tettem meg azt, amit igazgatóként sokan. Egy balett- vagy egy színházigazgató annyi rendezést, szerepet, koreográfiát oszt magára, amennyit akar. Nekem nagyon ellenszenves, ha valaki visszaél ezzel. Az én életem a Győri Balettről szólt és szól: 19 évesen költöztem le ide az akkori balettintézetis végzős osztállyal alapító tagként, és azóta együtt élek vele. Fontosabb számomra az együttes, mint az önző szándék. De az ember elfárad. A kor azért nagy úr, pláne nálunk, táncosoknál, ahol minden év duplán-triplán számít. Szeretném kinevelni azokat, akik egy megfelelő, hasonló szellemiségű, de már 21. századi társulatot építenek majd fel" - fogalmazott Kiss János.

 

"Én el tudok menni szakmai nyugdíjba, de itt nem ez a lényeg. Úgy gondolom, ha még adja egészségem, én nem akarom ágyban, párnák közt nézni az előadásokat. Természetesen valamilyen módon tevőlegesen kapcsolatban maradok a magyar táncművészettel, egyáltalán nem akarok visszavonulni. De a társulatnak új szellemiség kell, vérfrissítés" - hangsúlyozta a Győri Balett vezetője.


Kiss János arra a kérdésre, kire bízná a feladatot, így felelt: "Vannak elképzeléseim, de még titok. Ez a művészet lényege, hogy próbáljunk meg mindent újragondolni. Én mindig is rettegtem a középszerűségtől a művészi munkában. A mestereink is arra tanítottak, hogy lehet bukni, csak a középszerűségtől meneküljünk. Lehet, hogy nem találjuk el a közönség ízlését. De meg kell járni, át kell élni a magasságokat és a mélységeket. Mindenféle nagyképűség nélkül mondom: az együttes nemzetközi elismertsége és kapcsolatrendszere óriási. Ha ezen a nemzetközi színvonalon akarunk maradni, akkor igen, nap mint nap meg kell tapasztalnunk a végleteket is. Mert a siker múlandó dolog. Ezen a szinten megkaphatjuk a pofont Londonban, Párizsban, Moszkvában vagy bárhol a világban, de ahhoz el kell jutni odáig."


A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása